Äggbonden

Karolina Schneider, Berga gård i Närke


Karolina har alltid gillat höns. Idag kan hon stoltsera med 12 000 KRAV-höns på Berga gård utanför Fjugesta. Det är hennes man Claes föräldragård och förutom höns så har de även KRAV-certifierad spannmålsodling.

Vad är det bästa med att vara bonde? 
– Jag har alltid velat hålla på med djur och natur. Min morfar var lantbrukare och sysslade med spannmål så lantbruk har funnits med från början. Att vara sin egen chef är också ett stort plus.

Vad gör du på din gård? 
– Jag jobbar i huvudsak med vår äggproduktion. Vi får ca 10 000 ägg om dagen. Av en del av äggen och mjölk från grannbyn gör jag glass och ostkaka, det blir även maränger och citroncurd. Det är ganska småskaligt, men det vore såklart kul att utveckla det.

Var tar råvaran vägen?
– De flesta äggen går till Svenska Lantägg men vi har också egen äggbod där man kan komma och handla alla dagar i veckan. Jag har packeritillstånd så vi levererar själva ägg till ICA och Konsum lokalt, till några konditorier och dagis med mera. Våra ägg är märkta med 0SE624-1 eller 0SE624-2. I butik kan man hitta dem i Änglamarks kartonger på Coop eller som Svenska Lantäggs KRAV-ägg.

Varför ska vi köpa mat från svenska bönder? 
– Svensk mat är bra mat, vi har väldigt höga krav på hur djuren sköts och hur miljön skyddas. Svenska bönder ger arbete i Sverige och formar landskapet med odling och betesdjur. När vi köper svensk mat bidrar vi samtidigt till att fler kor får komma ut på bete, fler grisar får leva med halm i boxen och svansen kvar och att fler svenska bönder stolt kan fortsätta jobba med världens bästa lantbruk.

Vad är ditt bästa mattips? 
– Svårt att välja, men det får nog bli hemgjord pasta med nässelpesto och egenodlade tomater.

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt