Äppelbonden

Per Knutsson på Vistakulle, Huskvarna, i Småland


I mer än trettio år har familjen Knutsson styrt och ställt på Vistakulles fruktodlingar. Här växer tolv hektar med omkring tolv olika sorters äpplen. På senare år har de utvecklat verksamheten och säljer sina produkter i sin egen gårdsbutik. Dessutom har de börjat sälja blandade frukter och grönsaker i sitt projekt Gröna Lådan.

Vad är det bästa med att vara bonde?
– Som för alla odlare och bönder är det friheten och närheten till naturen som är den största fördelen. Att leva i samklang med årstiderna och se hur allt utvecklas, från beskärning av träden till skörd.

Vad gör du på din gård? 
– Vi driver en konventionell fruktodling med äpplen i centrum. Vi har tolv hektar med alla sorters olika äpplen och även lite päron. Vi driver också vår egen gårdsbutik där vi säljer våra och andras produkter. Vi har även en verksamhet som heter Gröna Lådan där folk kan prenumerera på en låda med blandad frukt och grönt efter säsong.

Var tar råvaran vägen?
– Vi är fem odlare i närområdet som samverkar och säljer vår frukt till en grossist. Sedan säljs de vidare runt om i landet. Även must, cider och glögg på våra egna äpplen är en viktig del av verksamheten. Pressningen sker på Brunneby musteri och sedan säljer vi dels direkt till kund men framförallt till butik.

Varför ska vi köpa mat från svenska bönder?
– Den största fördelen är att man får närodlat och närproducerat vilket innebär mindre transporter. Sedan, oavsett om man pratar frukt eller kött, så är det en trygghet att veta att allt produceras på ett schyst sätt. Det är svårt att veta hur det går till när maten kommer från utlandet.

Vad är ditt bästa mattips?
– Det bästa sättet att njuta av ett äpple är att äta det rakt upp och ner som det är. Sen så är det alltid lika fantastiskt att baka den första äppelpajen av årets första äpplen i augusti. Pratar vi om äppelcider och must är det ett utmärkt alternativ som måltidsdryck som blir allt populärare.

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt