Grisbonden

Jeanette Blackert på Vistena Askegård, Skänninge, i Östergötland


På Vistena Askegård utanför Skänninge i Östergötland gillar man när det blåser. En andel i ett närbeläget vindkraftverk motsvarar gårdens totala energiförbrukning. Dessutom äter grisarna till stor del spannmål från den egna gården och gödseln sprids på åkrarna. Målet är att bli ett helt eget kretslopp.

Vad är det bästa med att vara bonde?
– Det är ett varierande ansvarsfullt, roligt och fritt arbete.

Vad gör du på din gård? 
– Vi har grisuppfödning, vi föder upp grisarna från kultingar till slakt. Dessutom har vi spannmål som till största del går till foder till grisarna. Och så har vi andelen i vindkraftverket.

Var tar råvaran vägen?
– Vi säljer grisarna till Skövde slakteri. Därifrån går de ut i butik under olika varumärken, exempelvis Mårtenssons, Gudruns och Solhberg. Dessutom säljer vi till Britta & Lennart nära kött i Norsholm som säljer närproducerat kött i sina butiker i Östergötland.

Varför ska vi köpa mat från svenska bönder?
– Vår salmonellafrihet, att vi använder mindre antibiotika än våra konkurrenter och framförallt för att vi behandlar djuren bra. Våra grisar mår fint, är friska och har knorren kvar. Det är viktigt att konsumenterna förstår hur bra den svenska maten är. I vårt nya stall har vi byggt en visningsgång så att besökare kan komma och se hur det ser ut i stallen.

Vad är ditt bästa mattips? 
– Grillad fläskytterfilé på klyftad Amadinepotatis. Till det serverar jag en fräsch sallad & Tzasiki – självklart på svenska råvaror!

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt