Kycklingbonden

Bo Eriksson på Myra Norrgård i Östergötland


Bo Eriksson på Myra Norrgård har fött upp kyckling sedan 1991. Idag är hela gården ett kretslopp där gödseln från kycklingarna läggs på åkrarna, den egna veten används sedan som foder och halmen går till att värma upp det 4 000 kvadratmeter stora stallet där kycklingarna föds upp. Allt hänger ihop, precis som i naturen. 

Vad är det bästa med att vara bonde?
– Det är ett mycket varierat arbete. Jag är dels företagsledare men kör också maskinerna och sköter om djuren. En stor fördel är också att man kan styra sin egen tid.

Vad gör du på din gård?
– Myra Norrgård är en kycklinggård. I stallet på 4 000 kvadratmeter föds cirka 90 000 kycklingar upp per omgång. Jag sköter alla dagliga sysslor som måste göras. Jag är djurskötare, växtodlare, mekaniker, snickare, arbetsledare, ekonom, maskinförare samt marknadskommunikatör för svensk kyckling.

Var tar råvaran vägen?
– Vetet jag odlar blir foder till kycklingarna som föds upp på gården. Hela gården fungerar som ett kretslopp! Kycklingarna säljer jag sedan till Kronfågel.

Varför ska vi köpa mat från svenska bönder?
– Den största fördelen med att köpa svensk kyckling är att man som konsument alltid får en salmonellafri kyckling så man slipper att bli sjuk. Det är unikt inom världens produktion av kyckling. Om man köper en kycklingprodukt med vår branschorganisation Svensk Fågels gula pippi på förpackningen är man garanterad salmonellafrihet.

Vad är ditt bästa mattips? 
– Kyckling är en fantastisk råvara, den passar nästan i alla recept. Flygande Jakob är alltid ett hållbart koncept och marinerad kyckling är gott på grillen. 

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt