Potatisbonden

Andreas Wiklund på Stora Tollby på Gotland


Från Andreas Wiklunds gård Stora Tollby på Gotland levereras de allra finaste potatisarna, sparrisarna och en uppsjö av grönsaker till olika stjärnkockar runt om i Sverige. Som om inte det skulle vara nog har gården också bidragit med potatis och grönsaker till Nobelfester och Årets Kock.

Vad är det bästa med att vara bonde?
– Att följa naturens växlingar. Kanske inte på vintern dock, men från och med våren och framåt är det helt fantastiskt. Sedan älskar jag att jobba mot ett mål och hela tiden se nya utmaningar – att bli bättre och bättre. Några gånger om året kommer olika kockar hit på studiebesök och tillsammans utvecklar vi potatisar och grönsaker och experimenterar med nya sorter.

Vad gör du på din gård? 
– Vi odlar potatis – totalt 30 olika sorter och olika grönsaker – allt från grön sparris till lök, morötter och senapskål. Sedan driver vi också en gårdsbutik där vi säljer de flesta grönsakerna.

Var tar råvaran vägen?
– Vi säljer det mesta till olika grossister runt om i Sverige som sedan säljer vidare till främst restauranger. Mycket hamnar på olika finkrogar i exempelvis Stockholm – det gör mig självklart mycket stolt. Sedan säljer vi också i vår egen gårdsbutik direkt till privatpersoner.

Varför ska vi köpa mat från Sveriges bönder?
– Först och främst är det gott – en helt annan smak än mycket importerat. Sedan är det självklart bättre för miljön att köpa från Sverige. Dessutom har vi tuffare regler och mer kontroll här – det gör att råvaran blir bättre.

Vad är ditt bästa mattips?
– Grön sparris med smör och salt eller ugnsbakade små sparrispotatisar med olja och örter.

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt