Schysst mat


Vi tar hand om våra djur och vår natur, därför är svensk mat schysst – för alla. Vi bönder skulle aldrig stå upp för mat som vi inte tycker är schysst. Sverige har tuffa lagar kring djur- och smittskydd och ofta går vi till och med längre i våra egna krav än vad lagen kräver. Vi vill att allt ska vara så bra det går, allt från hur långa transporterna får vara eller att arbeta klimatsmart till att hålla djuren friska och jorden ren. Visste ni till exempel att vi i Sverige använder minst antibiotika (medicin) till djuren i hela EU? För friska djur behöver inte medicin.

Gris med knorr ska det vara


Då mår grisen bra! Och knorr har våra svenska grisar. Om grisar inte har tillräckligt med plats att röra på sig biter de av varandra svansarna. Därför kuperar man grisarnas svansar i övriga Europa. Det behövs inte i Sverige. En svensk sugga hålls lösgående hela sitt liv. Men suggor i många andra länder hålls i fixeringsbås som är så smala att de inte ens kan vända sig om och där får de stå under en stor del av året. Våra svenska suggor däremot, har större plats att röra sig på och tillräckligt med utrymme och strö och halm för att kunna bygga bo när de ska få kultingar. Det är sånt som gör att den svenska skinkan du köper är lite dyrare, men det tycker vi absolut att det är värt.

Vete

Klart korna ska gå på sommarbete


Sverige är faktiskt det enda land som har krav på att mjölkkor ska vara ute och ha tillgång till bete under sommarperioden. Men så mår de svenska kossorna också bra, är friska och producerar mest mjölk i världen. Kanske är det därför vi har en världsunik, låg antibiotika-användning på svenska mjölkgårdar? En extra bonus är att när färre kor producerar mer mjölk – som de gör här i Sverige – så släpper de ut mindre metan vilket är bra för klimatet. I Sverige släpper korna ut 30-40 procent mindre växthusgaser än de i Sydamerika. Det är schysst!

Korn

… och fåren har det lika bra


De omfattas av samma lagstiftning som nötkreaturen (men såklart anpassad efter får) och djuren går lösa året om. Ute på sommaren och inne på vintern. När fåren ska till att få lamm så sker det också helt naturligt.

Vete

En frigående och klimatsmart pippi


Vi tvekar inte när vi säger att den svenska kycklingen och kalkonen är bäst i världen. Uppfödda enligt en av världens tuffaste djurskyddslagar går de fritt på en bädd av kutterspån och kan äta och dricka så mycket de vill. De har även större utrymme att röra sig på än i de flesta andra länder. Och den svenska pippin är säker. Den är helt fri från salmonella och saker som tillväxtantibiotika och fiskmjöl är förbjudet sedan länge. Som om det inte räckte så har majoriteten av svenska bönder kretslopp på sina gårdar vilket gör svensk kyckling och kalkon klimatsmartare än den importerade.

Korn

Värphöns har näbben kvar


I Sverige är det lag på att alla svenska hönor ska ha tillgång till sittpinne, rede och ströbad. Självklart tycker vi, men så ser det inte ut för 52 miljoner värphönor ute i Europa. De svenska hönorna hålls i mindre grupper i inredda burar eller i större grupper på golv. En del av hönsen som hålls på golv har också möjlighet att gå ut. Men hur var det med näbben då? Jo – i Sverige får värphönsen behålla sin näbb, medan man i de flesta övriga länder klipper av den. Sverige är också ett av få länder i världen som i praktiken kan garantera salmonellafria ägg. Därför kan du känna dig lugn när du blandar ner äggulan i din Carbonara eller när du slickar i dig sockerkakssmeten. 

Vete

Flitiga bin är bra för alla


Vad skulle vi göra utan våra bin? De gör mer arbete än någon trädgårdsmästare för både ekonomin och naturen. Det är nämligen så att bina i ett samhälle måste flyga flera tusen mil bara för att göra ett halvt kilo honung. Det fina är att medan de flyger fram och tillbaka så transporterar de pollen mellan olika blommor. Det är de som ser till att våra vilda och odlade växter utvecklar både frön och frukter. Det enda problemet är att vi tycker om svensk honung så mycket att bina inte hinner med att producera honung i den takt vi gör slut på den.

Vete

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt