Jönköping

Fakta om regionen


Jönköping är ett stort jordbrukslän! Här bor många bönder med sina djur, framförallt kor men också får, höns och grisar. Det finns också gott om plats för de som vill arbeta med jordbruk. 80 procent av marken används till jordbruk och skogsbruk. Jordbruksmarken använder vi för att odla olika grödor eller som bete till kor, får och hästar. Vi har också mycket skog att ta hand om som vi sedan använder för att bygga hus och möbler.

Korna från Jönköping fixar biffen på grillen och mjölken på bordet
Här finns över 29 000 mjölkkorsom ser till att vi kan dricka mjölk till maten och ha grädde på tårtan. I Jönköping finns ett stort mejeri, Arla, som gör mjölk, filmjölk och grädde. Vi har också kor som inte ger oss nyttig mjölk utan istället ger oss gott kött vilket vi även får från våra grisar och lamm.

Fruktigt värre!
I Jönköpings län odlas mycket frukt. Det är faktiskt det nästa största fruktodlingslänet i Sverige. Här odlas äpplen, päron, plommon och jordgubbar. Många av frukterna odlas så att du kan äta dem direkt ur handen medan en del används för att bland annat göra saft, must och marmelad. Vi odlar inte bara frukt utan också grönsaker, potatis och spannmål såsom korn, havre och vete.

Kalendarium Jönköping


Aktuella datum för skolor i Jönköping:

Just nu finns inga inbokade aktiviteter.

josis

Kontakt i Jönköping


Kontaktperson Bonden i skolan:

Elenore Petersson, elenore.petersson@lrf.se 

josis

© 2020 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt