Västra Götaland

Fakta om regionen


Västra Götaland är Sveriges största lantbrukslän och har allt från slättbygder där bönder odlar spannmål som kanske används till din frukostmacka, till skogsbygder där gräs är den vanligaste grödan som blir djurfoder på vintern.

Västra Götaland har nästan 100 000 mjölkkor, vi har också grisar, minkar, får, getter, hönor och kalkoner. En mjölkko mjölkar ungefär 40 mjölkpaket om dagen och av mjölken får du yoghurt, ost och smör. Västra Götaland är också Sveriges hästtätaste län. Här finns även en hel del grönsaksodlingar samt flest biodlare i landet, med många bin som producerar honung.

Sammanlagt finns det drygt 17 000 företagare som brukar jorden, sköter djuren och är skogsbrukare. I Västra Götaland finns det även ganska mycket skog. Det vanligaste trädslaget är gran som bland annat många lägger julklappar under. Man sågar också plank och gör papper av granen. Tall, eller som den ofta kallas, fura, är det näst vanligaste trädslaget och kan när den växt färdigt efter cirka 80 år användas till att till exempel bygga möbler eller hela hus.

Besöksgårdar Västra Götaland


Vill du komma i närkontakt med bondens djur, maskiner, odlingar och bonden själv kan du besöka någon av LRF Västra Götalands besöksgårdar. Kontakta oss så hjälper vi er!

LRF Västra Götaland arbetar för att stärka kommunikationen mellan konsumenter och producenter.

 

Västra Götaland

Kontaktuppgifter


Kontaktperson för Bonden i skolans verksamhet i Västra Götaland är:

Jennie Dannegren
jennie.dannegren@lrf.se 
010-184 43 20

LRF-Bonden

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt