Sköta dikor, fortsättning


Bonden behöver såklart se till att korna har det bra ute på betet. De ska vara friska och ha tillräckligt med mat och vatten. För att det alltid ska finnas lagom mycket gräs, flyttar man korna mellan olika hagar så att gräset hinner växa upp mellan tuggandet. En annan mycket viktig uppgift för köttbonden är att se till att skörda så mycket mat som möjligt inför vintern. Smaskigt gräs konserveras i ensilagebalar, spannmål odlas och blir till foder med mera.

När hösten kommer och korna tas in i stallet igen ändrar sig arbetssysslorna. Nu är det viktigt att se till att korna har det rent och snyggt och att de alltid har lite halm att ligga och slappa i. I dagens stallar är det vanligt att man antingen tar bort gödsel med traktorn eller med ett automatiskt utgödslingssystem som på egen hand skapar rent regelbundet under dygnet. I ladugården kan det vara så kallad lösdrift, vilket innebär att korna går runt som de vill, ofta har de också en liten rastgård så de kan vara ut även på vintern. Men djuren kan också stå uppbunda.

Att vara nötköttsbonde är ett jobb som man lätt kan kombinera med andra jobb. Har man inte så många djur är det vanligt att man sköter gården på morgnar, kvällar och helger och har ett annat jobb på dagarna.

Gå tillbaka och läs mer om dikor

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt