Fåret är ett fantastiskt djur som ger mycket tillbaka till oss människor. Tack vare fåren får vi ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap. Fåren är nämligen riktiga experter på att beta och är riktiga finsmakare. Får gillar klöver och örter, men även löv från asp, sälg och ask gillas skarpt!
Fårpappan kallas bagge, mamman tacka och ungarna lamm.
I Sverige finns det ungefär 520 000 får och lamm av ungefär 20 olika raser. Populärast är Gotlandsfår, Finullsfår, Dorset och Texel.
Jobbet som fårbonde skiljer sig mellan sommar och vinter. På sommarhalvåret är fåren ute i hagarna och äter av det som växer där. Man säger att fåren går på bete. Då måste bonden se till att de mår bra och har tillräckligt med bete, vatten plus att stängslen är hela. På vintern är det lite mer att göra. Första passet ute i fårhuset börjar vid sextiden på morgonen. Då ser bonden till att fåren får mat, ensilage, hö och kraftfoder samt att det finns tillräckligt med mineraler och saltsten. Fåren går gärna ute även om det är vinter.
Fåråret skiljer sig beroende på vilka fårraser vi talar om. Här beskriver vi hur Gotlandsfåren har det hemma hos vår fårbonde Patrik. Där börjar får-året på hösten, för då släpps baggen in hos tackorna. Under en månad går han runt och betäcker alla tackorna. Han har stenkoll på när de är brunstiga och då har han bara just den dagen på sig att göra dem dräktiga.
Under resten av vintern växer lammen i tackorna, som mest går inomhus i fårhuset och äter, idisslar och vilar. Men de går också ut, särskilt om det är fint väder!
Efter fem månader kommer lammen! I april är det lamningstid och när de små lammen fötts går de tillsammans med sina mammor, först inomhus och sedan ute på sommarbetet när värmen kommer på våren och gräset börjar växa igen.
När lammen vuxit till sig och börjar bli bångstyriga delas de in i en egen grupp. Då får tackorna egentid, utan vare sig baggar eller lamm och tar det bara lugnt och chillar. Ända tills det blir oktober igen och allt börjar om.
De svenska fårraserna kan delas in i olika rastyper:
Av fåret får vi väldigt många olika produkter om vi har glädje av.
I Sverige producerar vi lammkött under hela året. Lamm som föds på våren går ute på bete tillsammans med tackorna. De slaktas på hösten vid cirka fem till sex månaders ålder. De kallas höstlamm. Lamm som föds på vintern går inne och föds upp snabbare med mer kraftfoder än höstlammen. De kallas vårlamm. Av ett lamm brukar det bli mellan 15 till 25 kilo kött.
I Sverige är vi alla måna om att djuren ska ha det så bra som möjligt. Förutom att använda sitt bondförnuft har bonden en rad olika lagar och regler att följa. För fåren gäller följande:
Vi har varit hemma hos våra egna fårbönder Patrik och Elisabeth. Här kan se en enkel film från deras gård, där de berättar om sina får och hur man sköter dem.