Tillbaka till Djur

Häst

Hästen finns över hela världen och är ett av våra mest älskade djur. Hästar kan se väldigt olika ut, och det gör att de också passar till olika saker, som att hoppa högt, springa fort eller dra tunga lass.

Hästen har kamperat ihop med människan i flera tusen år, och har till exempel fungerat som transportmedel och hjälpt oss dra tunga lass. Förr i tiden var hästen också viktig för att få skinn till kläder och kött att äta. Idag är hästen i Sverige främst ett djur som vi rider och kör för nöjes skull. Det finns ungefär 360 000 hästar i Sverige och i världen är den siffran närmare 60 miljoner.

Hästhanen heter hingst och honan sto. Ungarna kallas föl. De flesta hingstar kastreras och kallas då valacker. Hästen är i grunden, och i det vilda tillståndet, en kringströvande gräsätare med flykt som bästa försvar. Hästar lever tillsammans i flockar, där de gjort upp vem som bestämmer och därefter rangordnat sig så att alla är trygga.

Hast
Hast Ryktas

Sköta hästar

Alla hästar behöver skötsel varje dag. Foder, vatten, vila, motion, sällskap och omvårdnad i form av ryktning är sådant som får hästen att må bra.

Det allra vanligaste när man har hästar är att de går i hage på dagarna och står i stall på nätterna. Men så länge de har sällskap, tillgång till foder, vatten samt torr och ren ligghall som skydd mot väder och vind kan de bo ute dygnet runt – året om. Hästar är tåliga och anpassar sig bra till både värme och kyla.

För att sköta om en häst måste man: 

  • Mocka och strö där hästen har sin liggplats, det kan vara en box, spilta eller en lösdrift, så det är rent och torrt.
  • Se till hästen har tillgång till mycket grovfoder (hö och gräs).
  • Se till att hästen har gott om vatten att dricka.
  • Pyssla om hästen så den är ren och fin och kolla så att den inte har ont någonstans.
  • Släppa ut hästen i hage.
  • Motionera hästen efter behov, beroende på vilken typ av häst det är.
  • Med jämna mellanrum måste man också verka hovarna och om den är skodd kan den också behöva byta skor.
Hast Betar

Livet som häst

Livet som häst varierar beroende på vilken typ av häst man är. En duktig tävlingshäst rids till exempel ordentligt sex till sju dagar i veckan, medan en sällskapshäst rids då och då.
Ute i flocken beter sig hästarna ungefär likadant. De strövar runt, äter gräs, lattjar med kompisarna och är nyfikna.

Hästar talar med hela kroppen. Öron som klipper betyder att de är nervösa, precis som när de krafsar med framhoven. Hästar flyr hellre från en fara än stannar och slåss, men i ett trängt läge kan den både sparkas och bitas. Stoet är dräktigt i elva månader. Hon får nästan alltid ett föl åt gången. Fölet går tillsammans med sin mamma och diar i ungefär ett halvår.

Hastar I Hage

Hästens olika raser

Det finns totalt över 170 raser av hästar och ponnyer i världen. Hästens raser delas in i tre huvudgrupper: varmblodiga, kallblodiga och ponnyer.

Kallblodiga hästar är grövre och har ett lugnare temperament. Hit hör till exempel arbetshästarna ardenner, fjordhäst och nordsvensk brukshäst.

Varmblod är mer finlemmade och har ett livligare temperament. De kan till exempel vara fullblod. De svenska varmbloden används ofta som hopp- eller dressyrhästar. Ponnyer är rejäla små hästar som får vara högst 148 centimeter i mankhöjd. Det finns a, b, c och d-ponnyer, där a är den minsta och d den största.

Vårt inhemska gotlandsruss är ett exempel på ponnyras, det är också shetlandsponny och connemaraponny. 

Förutom att storleken på hästar är olika skiljer sig också hästarnas olika färger och tecken. Vanliga färger är brun, fux, skimmel och skäck. Exempel på tecken är bläs och stjärn som sitter i pannan och snopp som sitter på mulen och strumpor som sitter på benen ovanför hovarna. 

Hast Helbild

Vad får vi av hästen?

Förr i tiden var hästar och oxar bondens viktigaste hjälpmedel för att dra plogen, harven, så- eller slåttermaskinen. Att transportera människor, eller virke från skogen var också viktigt. Än i dag talar man om hästkrafter när man pratar om en motors styrka.

Ibland används arbetshästar i skogen för att dra fram timmer, eller för att klippa gräs med mera. Men de flesta hästarna är sporthästar av något slag, till exempel rid- och travhästar. 

Hast Fol

Häst i Sverige

I Sverige är vi måna om att djuren ska ha det så bra som möjligt. Förutom att använda sitt bondförnuft har bonden en rad olika lagar och regler att följa, till exempel att:

  • Hästar ska ha sällskap.
  • De varje dag ska få röra sig fritt i sina naturliga gångarter.
  • De bara får stå uppbundna i spilta ett visst antal timmar (16) varje dag.
Hastar I Stall

Visste du att...

  • Världens minsta hästras heter Falabella och kommer från Argentina. En Falabella blir högst 70 centimeter hög och väger ungefär 45 kilo i vuxen ålder - nästan som en hund!
  • Hästens tänder talar om hur gammal den är.
  • Alla hästar kan simma. 
  • Hästen härstammar från antikens Grekland där den hette Equus, vilket betyder "snabbhet".
  • Genomsnittsåldern för en häst är 20-25 år.
  • Världens, nu kända, äldsta häst blev hela 62 år gammal, han kallades "Old Billy".
  • Världens största häst var en Shire som hette Sampson, han blev ungefär 220 centimeter hög och vägde 1 524 kilo.
  • Man får inte rida där det finns risk att skada marken. Till exempel ska man inte rida på åkrar, gräsmattor eller skogsplanteringar om man inte frågat markägaren om lov först.
  • När man talar med en häst så reagerar den mer på tonfall än på ord.
Hastar Svarta

Filmtips!

I den här filmen får du lära dig mer om hästar.