Honungsfakta, fortsättning


Honungen produceras från maj till september. Att skörda honung kallas att skatta. Då tar biodlaren den honung som är färdig (vattenhalten i honungen är under 20 procent). Man börjar med att ta bort vaxlocket från honungsramen och snurrar runt ramen i en slunga så att honungen rinner ur vaxcellerna. Det kallas för att slunga honungen. Därefter silas honungen för att få bort vaxrester, och sedan rör man honungen för att få den konsistens man önskar. Sist hälls honungen upp i en ren burk med lock.

Honungen ska förvaras mörkt och svalt och kan då hålla sig hur länge som helst. Honungen är hygroskopisk och suger åt sig fukt. Det innebär att locket måste sitta tätt, annars drar honungen åt sig vatten och kan börja jäsa.

Honung används till många olika saker. Vanligast är att den används som sötningsmedel i till exempel te, bakverk och mat. Honung har andra smaker än sött, smaka själv och känn! För mesta möjliga hälsoeffekt – ät honungen som den är. Värmer du honungen till mer än 37 grader börjar hälsoeffekterna bli sämre.

Ett gott tips: Ringla nyslungad honung över jordgubbar och glass!

Gå tillbaka och läs mer om honungsbiet

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt