Tillbaka till Växter

Örter

Örter har länge använts i maten som smakupplevelser men också som medicin, rökelse eller te. Förutom att de smakar och doftar gott så är de vackra att titta på. En ört är en växt utan trädstam. De kan ätas färska och torkade. Torkade örter håller länge och kan ge liv till nästan vilken rätt som helst.  
 
Örter som användas som kryddor i matlagning är uppskattade i världens alla kök. I Sverige är dillen en av de svenska kökets viktigaste örtkryddor. Dillen är släkt med persilja, koriander och körvel som också är populära att använda i matlagningen. Men, vad är en midsommar utan gräslök? Gräslöken är ett måste när det dukas fram vår allra svenskaste rätt med sill, färskpotatis och gräddfil. Gräslöken och har en mild smak med får mer smak när man hackar den, då framträder löksmaken lite mer. Idag odlas den i Sverige men visste ni att den var kinesisk från början?  

Örter 2
Örter 4

Våra svenska örter

Dill (Anethum graveolens): Dill är en aromatisk ört med en fräsch smak och används ofta i svensk matlagning, särskilt i kombination med fisk och potatis. Dill trivs i soligt läge och väldränerad jord. Direktså fröna på plats på våren eller hösten. Undvik att flytta omplantade plantor, eftersom de kan bli chockade och slå rot dåligt. 

Persilja (Petroselinum crispum): Persilja är en mångsidig ört som finns i två huvudtyper - krusig och plattbladig. Den används i en mängd rätter och är rik på vitaminer. Persilja trivs i delvis skuggigt till soligt läge. Så fröna direkt i jorden och vattna regelbundet. Den är en kallväderväxt och kan överleva milda vintrar. 

Gräslök (Allium schoenoprasum): Gräslök ger en mild löksmak och är utmärkt i sallader, soppor och dressingar. Den är också rik på C-vitamin. Gräslök trivs i soligt läge men tål även delvis skugga. Den är en flerårig ört och kan delas och planteras på nytt. Vattna regelbundet och skörda bladen försiktigt. 

Timjan (Thymus vulgaris): Timjan har en stark och aromatisk smak och används ofta i kött- och grönsaksrätter. Den har också medicinska egenskaper. Timjan trivs i soligt läge och väldränerad jord. Undvik övervattning, eftersom timjan föredrar lite torka. 

Oregano (Origanum vulgare): Oregano ger en karakteristisk smak och används mycket i italiensk och grekisk matlagning. Den har också antimikrobiella egenskaper (kan förhindra infektioner och sjukdomar). Oregano trivs i soligt läge och väldränerad jord. Vattna sparsamt och låt jorden torka mellan vattningarna. 

När du odlar svenska örter är det viktigt att anpassa odlingssättet efter varje örts specifika krav. 

Fler örter

Basilika (Ocimum basilicum): Basilikan har stora blad och doftar kryddigt med mycket smak. Passar tillsammans med tomat, både i tillagad form eller helt färskt. Basilika är en klassiker till pasta och ostar. Italiensk mat smakar ofta bra med basilika och den klassiska röran pesto är gjort på basilika. Basilika gillar inte kyla men trivs bra på ljusa platser, i rumstempratur. 

Citronmeliss (Melissa officinalis): Citronmelissen har en stark grön färg och bladen är sågtandade. Örten har en citrondoft som blir starkare om man gnuggar lätt på bladen. Maträtter som fisk och kyckling kan ibland ha citronmeliss i receptet då det ger en fräsch smak men ofta har man även citronmeliss till efterrätter - exempelvis som smaksättning i en läskande cheesecake. Citronmelissen kan sprida sig rejält - det är bra att tänka på om man planerar den i en rabatt. 

Dragon (Artemisia dracunculus): Dragonbladen har en barrliknande form och en intensiv doft och smak. Smaken är något pepprig och kan ha lite smak av laktits. Många klassiska rätter från Frankrike har dragon i receptet. Mest känd är nog dragonen som smaksättning i den populära såsen Bearnaise. Dragonen vill ha väldränerad jord och mycket näring. Smakar bäst torkad.

Koriander (Coriandrum sativum): Korianderns blad likar persiljans då de är lite buskiga till formen. Smaken är gräsig och unik och "friskar upp" maten - särskilt tillsammans med chili och lime. Det går att använda stora mängder koriander i mat och kryddan används ofta i asiatisk, mexikansk och indisk matlagning. Det är världens mest använda bladkrydda.

Mynta (Mentha): Mynta har en speciell mintdoft och smak av mentol. Den är perfekt som smaksättning när man vill åt en frisk smak och den passar bra ihop med citron. Många använder mynta till fräscha yoghurtsåser eller i svalkande sommardrinkar. 

Rosmarin (Rosmarinum officinalis): Precis som dragon har rosmarin en barrliknande form. Den är flerårig och passar bra till grytor och som krydda till kyckling eller maffiga biffar. Smaken är stark och det behövs därför en mindre mängd till matlagning. Testa att strö rosmarin på potatis i ugn - det är jättegott!  

Örter 5

Odling

Örter skördas på olika sätt beroende på vilken typ av växt det är och var i världen de växer. Här kommer fakta om hur de karaktäristiskt odlas i andra delar av världen: 

 I Chile och Peru skördas oregano för hand med en speciell kniv. Detta görs på morgonen. Den avskurna oreganobunten får ligga kvar och torka på plantan tills eftermiddagen. Då vänder man bunten så att blomkolvarna kommer neråt och förhindrar att bladen blir fuktiga. Nästa morgon sprids den skördade oreganon ut i solen och på eftermiddagen är den torr och fraktas till rensningslokalen. 

Oregano som växer på Andernas sluttning fraktas ner till lägre nivåer där det är mer solsäkert och sprids ut på plastskynken för att torka. I Turkiet skördas oregano med maskin och får ligga någon dag för att torka innan den körs till rensningsanläggningar. 

Persilja och dill i Tyskland odlas på stora fält och skördas med skördetröska. Inom loppet av en timma körs den till fabrik för tvättning och torkning. 

Timjan tas direkt efter skörd och torkas inomhus med hjälp av varmluft i Provence och i Egypten läggs basilika i ”nätlådor” för att torka ute i solen. 

Örter

Visste du att...

Dill och kärlek: I svensk kultur anses dill vara en krydda för kärlek och lycka. Traditionellt har dillbuketter placerats i brudens bukett eller säng för att öka lyckan och kärleken.

Gräslökens historia: Gräslök har en lång historia i Sverige och har odlats sedan medeltiden. Dess milda löksmak gör den populär i många svenska rätter.

Persilja och skydd mot ondska: Enligt svensk folktro ansågs persilja vara en skyddande ört som kunde skydda mot ondska. Det var vanligt att hänga persilja över dörrar för att hålla bort negativ energi.

Salvia för minnet: Salvia har i vissa kulturer ansetts ha minnesförbättrande egenskaper. Att gnugga salviablad mellan fingrarna för att inhalera dess doft anses öka koncentrationen och minnet.

Citronmeliss: Är en av de mest kända "medicin-örterna" och kallas ibland hjärtansfröjd. Förutom att bladen är hjärtformade sägs även namnet ”hjärtans fröjd” härleda till att örten ansågs ha lugnande egenskaper för hjärtat.