Hur mycket mat producerar vi?


Ungefär hälften av all mat vi äter här i landet kommer från Sverige. Viss mat kan vi inte odla själva, som till exempel apelsiner och avokado, men det finns också mat som vi importerar fast vi kan producera den i Sverige.

Siffrorna här nedanför visar hur mycket av den mat vi konsumerar i Sverige som också produceras här. Över 100 procent anger att vi producerar mer än vi konsumerar. Då finns det möjlighet att sälja till andra länder (exportera). Om siffran är mindre än 100 procent producerar mindre än vi konsumerar, då är vi beroende av att köpa från andra länder (importera).

 

Produkter        1988            IDAG*

Tomat                  25%               15%

Äpple                  20%               20%

Lamm                 85%               30%

Sallat                  30%               40%

Gurka                 55%               45%

Nöt                     90%               60%

Potatis               110%              95%

Lök                     55%              70%

Gris                   110%              80%

Fågel                 100%              75%

Mejeri               110%               70%

Ägg                   105%            100%

Socker              110%             105%

Morötter             85%               90%

Spannmål         110%             140%

 

*Siffrorna är från åren 2018-2020.

 

Gå tillbaka och läs mer om lantbruk

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt