Bonden i skolan på Fritids

Roliga teman med råvaror från bonden


Visst passar det att jobba med Bonden i skolan också på fritids! Här nedan har vi samverkan med Fritidshemmet Guldgruvan på Tabergsskolan tagit fram roliga teman som ni kan jobba med. Varje tema innehåller ett mellis, ett pyssel och tre grenar i den sk bondekampen.

Ni kan använda teman hur ni vill, det är bara att plocka! När vi testade ut detta koncept gjorde vi så att det det var ett nytt tema varje vecka under en åttaveckors period. Bondekampen körde vi som en "följetong" där barnen som var med vecka, samlade poäng så att vi efter sista veckan fick en enskild korad vinnare. Höjdpunkten under temat var så klart bondgårdsbesöket, men även de andra veckorna var otroligt uppskattade av barnen.

Tema pumpa


Tema pumpa är allra lättast att genomföra på höstlovet. Då är det oftast pumpasäsong och det finns mer tid till pyssel. 

Börja temat med att göra en mindmap om pumpa tillsammans med gruppen. Hur odlar man pumpor? Hur stora kan de bli? Vad kan man använda pumpor till? Därefter rekommenderar vi att ni gör Bondekampen, så att ni sen kan använda pumpan till pyssel och mellis.

pimpa pumpan

Tema mjölk


Börja temat med att tillsammans med barnen göra en mindmap om mjölk. Var kommer mjölk ifrån? Hur sköter man en ko? Vad blir det för mat av mjölk? Titta gärna på vår faktasida om mjölkkor och missa inte den lilla kortfilmen om kossan Karin.

smothie

Tema äpple


Börja med att samla gruppen och gör en mindmap om äpplen. Hur odlas äpplen? Vilka olika sorters äpple finns det? Vad kan man göra för mat och dryck av äpplen?

Äpple i vatten

Tema Ägg


Börja Tema ägg med att samla barnen i stor grupp och gör en gemensam mindmap där ni tar med allt som barnen vet om ägg och hönor. Vad blir det för mat? Hur blir det ägg? Hur bor hönsen? Vad äter de? Titta gärna på Bonden i skolans faktasida om fjäderfän (se länk nedan).
Under tema ägg är det lämpligt att börja med en ägg-mellis eftersom ni då kan ta tillvara äggskalet och använda det i pysslet!

Äggubbe

Tema potatis


Börja tema potatis med att göra en mind map som handlar om potatis. Hur växer potatis? Vilka sorter finns det? Vad blir det för mat av potatis? Fakta hittar ni på vår potatissida (se länk nedan).

potatistema

Tema grönsaker


Börja tema grönsaker med att samla gruppen och gör en mindmap om grönsaker. Vilka olika sorters grönsaker finns det? Vilka kan man odla i Sverige? Hur odlas grönsaker? Titta gärna på faktasidan om grönsaker som vi länkar till nedan.

selleriros

Tema mjöl och gryn


Tema mjöl och gryn startas på bästa sätt med att gruppen gör en mindmap om mjöl och gryn. Var kommer mjöl och gryn ifrån? Vilka olika sädesslag finns det? Hur odlas vete, korn, havre och råg? Vilka maträtter finns det med mjöl och gryn i?

mjöl och gryn

Besök en bondgård


Att besöka en bondgård är ett minne för livet! Därför vill vi aboslut rekommendera att ni ägnar en temavecka åt att besöka ett lantbruk.

Bondgårdsbesöket kan förberedeas genom att ni gör en mindmap om vad alla i gruppen vet om en bondgård. Vilka typer av lantbruk finns det?  Diskutera vilken typ av bonde barnen skulle vilja vara? Fråga om någon har varit ute på en gård.

Studiebesök

Utvärdering med tårtkalas


Avsluta temaveckorna med en utvärdering. Vi lät barnen göra en utvärdering med hjälp av tårta. Barnen delades in i grupper och fick varsin tårta som de skulle dekorera med saker som de förknippade Bonden i skolan-temat med. Dekorationerna gjorde de av färgad mandelmassa. Det blev fantastiska diskussioner runt borden och när de dekorerat tårtorna fick de presentera sin tårta och berätta för de andra om allt de lärt sig.

Vi är medvetna om att detta inte är det hälsosammaste sättet att göra en utvärdering på- så naturligtvis kan ni bara ha en vanlig diskussion med barnen eller låta dem rita tex.

tårtutvärdering

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt