Lär om hönan

ÄMNE:

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hönan som bland annat ger oss ägg – naturens bästa snabbmat.

Övningen börjar med att barnen ser en kort animerad film om hönan Hilda. Sedan får barnen arbeta med en labyrint där de ska hjälpa hönan fram till fröna. Avsluta med att leka ”Alla mina kycklingar kom hem!”.

Koppling till förskolans läroplan

Ur "Förskolans uppdrag"
Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter.

Ur ”Utveckling och lärande”

Förskolan ska sträva efter att varje barn:

• utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
  • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
  • utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,
  • utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.

Aktivitet

Börja med att se filmen om hönan Hilda tillsammans med barnen. Pausa filmen ofta och prata med barnen, svara på deras frågor och lyssna på deras funderingar. Avsluta med att skriva ut materialet nedan och låt barnen hjälpa hönan fram till fröna.

Här kan du ladda ner och skriva ut materialet till övningen.

Länktips till övningen

Mer information och bilder på hönor hittar du på sidan om "Fjäderfä". Titta även på filmen "Hemma hos äggbonden".

Fjäderfä: http://www.bondeniskolan.se/djur1/fjaderfa/
Film om äggbonden: http://www.bondeniskolan.se/film-och-foto/

Uppföljning

Lek ”Alla mina kycklingar kom hem!”

Använd en större yta och dra två parallella linjer ganska långt ifrån varandra. På mitten ställer sig den som får vara räv. På ena linjen står hönan och längs den andra ställer sig övriga deltagare, kycklingarna.

Leken börjar med att hönan ropar:
"Kom alla mina kycklingar!"
Kycklingarna svarar:
"Vi törs inte!".
Då frågar hönan:
"Varför det?"
"Räven kan komma och ta oss!" svarar kycklingarna.
"Ja, men kom ändå!" ropar hönan.

Nu gäller det för kycklingarna att ta sig från sin linje över till hönan utan att bli tagna av räven. Alla kycklingar som räven tar innan de hinner över blir rävar i nästa omgång.

Djurexperten

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om djuren som finns på svenska gårdar och vad djuren används till.

Djuren och bonden

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur året ser ut, ur djurets och bondens perspektiv och se samband mellan dessa.

Mode från gården

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om vad djuren ger till oss människor, förutom mat.

Ämne: Bild, Biologi, Slöjd, Svenska

Räkna med grisen

Syfte med lektionen är att eleven får lära sig hur stora liggbåsen är för svenska grisar i jämförelse med utländska grisars liggbås.

Ämne: Bild, Biologi, Matematik, Svenska

Matens väg till affären

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur det svenska köttet fraktas inom vårt land i jämförelse med om man köper utländskt kött.

Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Hem och konsument, Svenska

Matdeckarna: Pimpa mjölkmaskinen

Syftet med lektionen är att eleverna får sammanfatta det som de har lärt sig om kor i en bilduppgift.

Matens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur stora skillnader det kan vara i hur långt kött fraktas till våra butiker.

Ämne: Geografi, Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse och ursprung.

Ämne: Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse. Eleverna får också hitta på en egen be...

Ämne: Svenska

Lär om grisen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om grisen, ett smart och snällt djur.

Lär om biet

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om biet, ett viktigt litet djur som ger oss den smaskiga och nyttiga honungen.

Lär om fåret

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om får som ger oss ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap.

Lär om hästen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hästen, ett av våra mest älskade djur.

Lär om mjölkkon

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om mjölkkon som bland annat ger oss mjölk, ost och smör.