Potatisens väg

ÄMNE:

ÅRSKURS:

F-3
MAILA

Syfte


Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om potatisens väg från åkermarken till konsumenten.

Genomförande


I den här uppgiften får eleverna beskriva potatisens väg från åker till hemmet med text och bild. I fördjupningen får eleverna undersöka potatisens många användningsområden.

Centralt innehåll


Svenska
Läsa och skriva

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
  • Skapande av texter där ord och bild samspelar.
  • Handstil och att skriva på dator.

Hem- och konsumentkunskap
Mat, måltider och hälsa

  • Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.
  • Bakning och matlagning och olika metoder för detta.

Förmågor som tränas


  • Formulera sig och kommunicera i tal och skrift (svenska).
  • Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang (svenska).
  • Planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang (hem- och konsumentkunskap).

Elevuppgifter


Uppgift i skolan
I den här uppgiften får du beskriva potatisens väg från åkern till hemmet.

  • Rita och skriv texter som förklarar vad som händer med potatisen i rutorna nedan.

Fördjupning
Från skolmaten är ni kanske mest vana med att få kokt potatis. Kokt färskpotatis är fantastiskt gott, men potatisen används ju på många olika sätt i matlagning.

  • Försök att komma på så många saker som möjligt man kan laga med potatis.

Ladda ner elevuppgifter


Här hittar du uppgifterna till lektionen i PDF-format. Du kan välja att skriva ut eller låta eleverna arbeta digitalt i PDF:erna.

Uppgift i skolan: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/3.-potatisens-vag---uppgift-i-skolan.pdf
Fördjupning: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/3.-potatisens-vag---fordjupning.pdf

Länktips till lektionen


Här hittar du användbara material till lektionen.

Fakta om potatis: http://www.bondeniskolan.se/vaxter1/rotfrukter/potatis-faktasida/
Fakta om odling: http://www.bondeniskolan.se/vaxter1/sa-vaxer-det1/odling/

Uppföljning och utvärdering


  • Laga en rätt med potatis på hem- och konsumentkunskapen.
  • Prova att odla er egen potatis i skolan. Att odla potatis är lätt och allt som behövs är krukor, lådor, hinkar eller pallkrage med jord.

Lektioner med samma tema

I skafferiet från svenska åkrar

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om svenska torrvarors ursprung och användningsområde.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Hem och konsument, Svenska
Tema: Jord till bord

Växthuset

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur växthus fungerar och hur växthus används för att producera våra livsmedel.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Slöjd, Svenska
Tema: Jord till bord

Knöl till mos

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om potatisens ursprung och vägen från åkermarken till konsumenten.

Årskurs: 4-6
Ämne: Hem och konsument, Svenska
Tema: Jord till bord

Labba med scones

Syftet med lektionen är att eleverna får genomföra en enklare laboration och lära sig mer om några vanliga ingredienser i bakning.

Årskurs: 4-6
Ämne: Fysik, Hem och konsument, Kemi, Matematik
Tema: Jord till bord

Schysst, säker och smart mat

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om säker, schyst och smart mat samt vilka val man kan göra som konsument för att äta bra mat och...

Årskurs: 4-6
Ämne: Hem och konsument, Svenska
Tema: Jord till bord

Matdeckarna: Din önskematsedel

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig om svensk bra mat och hur man kan vara med och påverka i skolan.

Årskurs: 4-6
Ämne: Samhällskunskap, Svenska
Tema: Jord till bord


© 2019 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt