Tulpan


När det är som mörkast här i Sverige och vi längtar till den ljusa sommaren då allt är grönt och blommar, då blir vi galet glada av de färgglada och krispigt vackra tulpanerna som säljs. Vi är så förtjusta i tulpaner att vi faktiskt är det land i världen som köper flest tulpaner per invånare. De flesta tulpanerna som sälj här är också odlade i Sverige. Varje år odlar vi mellan 140-150 miljoner tulpaner. Tulpansäsongen är mellan jul och påsk, men det finns tulpaner att köpa mellan oktober och maj.


När man odlar tulpaner så krävs det två odlingar- först lökodling och sedan tulpanodling. Så tänk på att det ligger flera års arbete bakom tulpanen som du köper i affären!

Odla tulpanlökar


Tulpanen är en lökväxt. Lökarna som vi odlar våra svenska tulpaner av kommer mestadels från Holland, där klimatet och jorden är väldigt bra för detta. Själva lökproduktionen går till så att odlaren sätter ner löken i jorden och låter den växa upp och blomma. Innan blommar vissnar klipper man bort själva blomman så att all näring från stjälken och bladen går tillbaka till löken. Lökarna tas sedan upp ur jorden och torkas, när man gör detta tar man även tillvara de små lökarna som växer från den stora löken. Sedan får lökarna vila i mörker och kyla innan de återigen ska ner i jorden för att växa till sig och avge smålökar. Ju fler gånger en lök har varit nere i jorden desto större och starkare blomma ger den. Så innan lökarna kommer till de svenska odlarna har de redan odlats mellan 2 och 4 år.

odling

Odla tulpaner


När lökarna kommer till de svenska odlarna, någon gång på hösten planterar man lökarna och ställer dem mörkt och svalt för att de ska få sin vintervila. Efter 14-20 veckor tas lökarna upp till växthus för att med hjälp av ljus och värme växa upp till ståtliga tulpaner. Från det att odlarna tagit upp tulpanen till ljuset tar det mellan tre och fyra veckor tills tulpanen kan skördas. Det är viktigt att ha fingertoppskänsla när man odlar tulpaner , för det gäller att skörda dem i exakt rätt tid. En lökväxt som tulpanen fortsätter nämligen att växa och utvecklas även efter det att den klippts av från sin lök, så därför skördas tulpanen när den är en knopp.

tulpanodling

Så sköter man tulpaner


När vi köper tulpaner får vi dem ofta förpackade med en tunn plastfilm runt. Då ska man först skära av någon centimeter av stjälken och sedan ställa dem i kallt vatten med plasten på någon timme. Då blir de raka och fina. Sedan tar man bort plasten och ser till att det alltid finns fräscht vatten i vasen. Tulpaner trivs bäst när det är lite kallt så har man någon svalare plats i hemmet kan man gott ställa dem där under natten när man ändå inte har någon glädje av att titta på dem.

vinterbukett

Tulpansorter


Det finns mängder av olika tulpansorter, ca 6000 sägs det. Nya sorter kommer hela tiden fram och många odlare tycker det är roligt att testa sig fram till nya favoriter. Tulpaner finns i nästan alla färger och de kan se väldigt olika ut. Det finns de som har dubbla lager av blomblad, de som har enkla blad, det finns de med fransiga blad, de som blommar tidigt och de som blommar sent. De har olika doft och olika storlek. En som utmärker sig särskilt är den mäktiga papegojtulpanen som har stora fransiga och vridna blomblad. Alla har också olika namn, det finns tex den populära röda Abba-tulpanen, den svarta Blackjack, den vita fransiga Smirnoff och den gula Yellow Flight.

tulpannos

Tulpanens historia


Tulpanen är en blomma som kom till Europa på 1500-talet. I Holland älskade de i den vackra blomman så mycket att det på 1600-talet utbröt något som kallas tulpomani, vilket innebar att folk blev alldeles galna i tulpaner och priserna blev skyhöga. Till exempel såldes en tulpan med namnet Semper Augustus för 120 000 kr, vilket var tre gånger dyrare än ett hus vid Amsterdams kanaler! Fortfarande idag är det Holland som är tulpanlandet nr ett.
Tulpanerna kom även till Sverige på 1600-talet, men först på 1970-talet tog odlingen av tulpan som snittblomma fart. Då började den även säljas i mataffärer och det blev väldigt enkelt att handla tulpaner vilket ledde till att fler och fler tulpaner såldes.

tulpanpistill

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt