Äpple


Äppelpaj, äppelmust eller ett knastrigt äpple i handen – visst låter det smarrigt! I Sverige odlar vi ungefär 23 500 ton äpplen varje år. Det är bara cirka 15 procent av de äpplen vi konsumerar. De mest odlade sorterna är Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange.

De saftiga söta äpplen vi vanligtvis äter skiljer sig rejält från ursprungsfrukten som kallas vildäpple. Vildäpplen är sura små frukter som växer på träd och är betydligt svårare att plocka än de som finns i våra äppelodlingar. Arkeologer har funnit äppelrester som visar att man åt äpplen i Europa redan på stenåldern. Här i Sverige tror man att vi började äta äpplen på medeltiden, då man även gjorde must och äppelvin.

Huvuddelen av den svenska frukten produceras i södra Sverige. Den mesta fruktodlingen sker i Skåne, men större odlingar finns även i Vätterbygden, i Mälardalen och utspridda i södra och i mellersta Sverige. De flesta ekologiska fruktodlingar är relativt små. Många av dem förädlar en del av frukten och säljer även must och andra förädlade produkter. Ofta sker försäljningen lokalt.

Tack vare växtförädlingen finns det idag över 1000 olika sorters äpplen. Genom att klippa träden så att de blir låga och glesa blir det enkelt att plocka äpplena.

I Sverige blommar äppelträdet med vita och rosa vackra blommor i maj och juni. När sedan äpplet blir moget beror på vilken sort det är, men skördetiden för äpplen håller i sig från slutet av sommaren och under hela hösten.

Så odlas äpplen


I början av året, från januari till april,beskärs träden för att hålla sig friska och hållbara samt ge maximal skörd. Om det behövs nya träd planteras de på våren. Det är också på våren som träden blommar och om blomningen är rik kan blommorna gallras för att få större äpplen.
Under sommarmånaderna är det viktigt att träden vattnas och göds. 
På hösten plockas äpplena, sorteras och säljs, eller lagras i ULO-lager.  När skörden är över hägnas odlingen in för att hålla vilda djur borta. 
I december går träden går i dvala för att klara vintern.

Äpplen

Äppelsorter


Ett matäpple, eller köksäpple, är en hushållsfrukt som i första hand inte äts färskt, utan används i matlagning och bakning. Matäpplen har ofta kraftigare smak än andra äpplen, de kokar sönder lätt och passar därför bra till att exempelvis göra äppelmos. Exempel på matäpple: Tranceparante blance och Gravensteiner. Ett ätäpple är ett äpple som är avsett att ätas färskt, utan tillagning. Exempel på ätäpple: Cox orange, Discovery och Ingrid Marie. Ett cideräpple har ofta hög sockerhalt och hög tanninhalt. I Sverige förekommer det i dagsläget inte ciderproduktion i någon större utsträckning. Exempel på cideräpple: Kingston Black, Dabinett och Foxwhelp. Läs mer

Äpplen

Visste du att...


  • Äpplet är en symbol för kunskap. Eventuellt kan det komma från det faktum att om man delar ett äpple på tvären så framträder ett pentagram som är ett gammalt tecken på högre kunskap.
  • Äpplet i den fornnordiska mytologin symboliserar bland annat fruktsamhet och förnyelse.
  • Om man biter av en bit från ett äpple och låter det ligga en stund, blir fruktköttet brunaktigt. Detta kommer sig av att äpplen innehåller fenoler som oxideras. Detta går olika snabbt beroende på äpplesort, till exempel tar det fler timmar innan äppelsorten Elise mörknar.

Äpplen

Vad blir det för mat?


Äpplen är jättegoda att äta färska men kan också användas som smaksättare i alla möjliga olika maträtter. Äppelmos, äppelpaj och äppelmust är tre supersmaskiga saker som man kan göra av äpplen. Äpple är en tålig frukt och kan lagras under hela vintern i lager där man tar bort syret. Köper du hem äpplen håller de i en tilll fyra veckor i rumstemperatur, men om du förvarar dem i kylskåp kan de hålla så länge som upp till sex veckor!

Äpplen

Schyssta äpplen


Visst kan högblanka, gröna äpplen i butiken se inbjudande ut. Men ofta har de gjort en lång resa och det är inte alls säkert att de skonats från växtskyddsmedel på samma sätt som våra svenska äpplen. Och så där högblanka blir de ju inte av sig själva. Det är resultatet av att de är vaxade.

I Sverige försöker vi ha så naturlig äppelodling som möjligt. Ofta låter man andra insekter, så kallade "naturliga fiender", bekämpa skadedjur. Ibland måste man spruta med växtskyddsmedel även här för att skydda mot skadedjur och sjukdomar, men det får bara ske om det verkligen behövs och då ska det finnas papper på det.

äpple

Film: hemma på äpplegården


Vi har varit på en Rudenstams äppleodling och gjort en enkel film med vår mobil där äppleodlaren Sören berättar om hur året på gården ser ut.

äppleodling

© 2021 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt