Matäpple, ätäpple, cideräpple, fortsättning


Det finns huvudsakligen tre typer av äpplen: sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Exempel på sommaräpplen är Säfstaholm och Transparente blanche. De bör ätas direkt från trädet och har mycket kort hållbarhet – smaken försämras efter bara någon dag i rumstemperatur, men de kan förvaras någon vecka i kylskåp. Sena sommaräpplen, till exempel Oranier och Alice kan däremot sparas i ett par veckor.
Höstäpplen ska skördas trädmogna, då de fortfarande är hårda och sura men kärnorna har börjat bli bruna.

Efter att höstäpplena har skördas ska de eftermognas några veckor  – då håller de sig fina till slutet av november-december om de förvaras svalt och luftigt. Exempel på höstäpplen är Lobo, Gravensteiner, Signe och Discovery.

Vinteräpplen ska också skördas trädmogna. De blir ätmogna efter cirka en månads lagring och kan sparas i flera månader, om man har kall och luftig men frostfri förvaring. Exempel på vinteräpplen är Ingrid Marie, Cox Orange, Belle de Boskoop och Elise.

Gå tillbaka och läs mer om äpplen

© 2019 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt