I skafferiet från svenska åkrar

MAILA

Syfte


Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om svenska torrvarors ursprung och användningsområde.

Genomförande


I den här övningen börjar eleverna med en hemuppgift där de söker efter svenska torrvaror i skafferiet. I skolan får eleverna arbeta vidare och fundera över från vilka växter de olika varorna kommer och hur de kan användas. Övningen avslutas med att eleverna får fördjupa sig i några recept som de själva väljer.

Centralt innehåll


Hem- och konsumentkunskap
Miljö och livsstil

  • Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.

Mat, måltider och hälsa

  • Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.

Svenska
Läsa och skriva

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
  • Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Bild
Bildframställning

  • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Förmågor som tränas


  • Planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang (hem- och konsumentkunskap).
  • Formulera sig och kommunicera i tal och skrift (svenska).
  • Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (bild).

Elevuppgifter


Hemuppgift

  • Undersök skafferiet hemma och leta efter svenska torrvaror.
  • Försök att hitta fem olika exempel.
  • Rita av förpackningarna du valt och skriv vilka de är.

Packa ner ditt arbete i väskan och ta med till skolan.

Uppgift i skolan 

Nu får du arbeta vidare med din hemuppgift om de svenska torrvaror som du hittade i skafferiet.

  • Från vilka växter kommer dina varor?
  • Ge exempel på maträtter eller livsmedel där dina varor används. Försök komma på fem exempel.

Fördjupning 

  • Välj en av dina maträtter och leta efter recept på hur man tillagar denna.
  • Skriv av receptet och samla i din egna receptbok.
  • Ändra gärna i receptet och lägg till dina egna favoritkryddor och smaker.
  • Skriv en liten text om varför du gillar just detta recept.

Ladda ner elevuppgifter


Här hittar du uppgifterna till lektionen i PDF-format. Du kan välja att skriva ut eller låta eleverna arbeta digitalt i PDF:erna.

Hemuppgift: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/1.-i-skafferiet-fran-svenska-akrar---hemuppgift.pdf
Uppgift i skolan: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/1.-i-skafferiet-fran-svenska-akrar---uppgift-i-skolan.pdf
Fördjupning: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/1.-i-skafferiet-fran-svenska-akrar---fordjupning.pdf

Länktips till aktiviteten


Här hittar du användbara material till lektionen.

Fakta om spannmål: http://www.bondeniskolan.se/vaxter1/spannmal/
Testa dina kunskaper: http://www.bondeniskolan.se/quiz/

Uppföljning och utvärdering


  • Ta reda på hur man gör vetemjöl och berätta vad du skulle behöva för att kunna göra eget mjöl hemma?
  • Hur tror du att man gjorde förr i tiden när man gjorde mjöl?
  • Prata om vad ni har lärt er under uppdraget.

Lektioner med samma tema

Växthuset

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur växthus fungerar och hur växthus används för att producera våra livsmedel.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Slöjd, Svenska
Tema: Jord till bord

Knöl till mos

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om potatisens ursprung och vägen från åkermarken till konsumenten.

Årskurs: 4-6
Ämne: Hem och konsument, Svenska
Tema: Jord till bord

Labba med scones

Syftet med lektionen är att eleverna får genomföra en enklare laboration och lära sig mer om några vanliga ingredienser i bakning.

Årskurs: 4-6
Ämne: Fysik, Hem och konsument, Kemi, Matematik
Tema: Jord till bord

Schysst, säker och smart mat

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om säker, schyst och smart mat samt vilka val man kan göra som konsument för att äta bra mat och...

Årskurs: 4-6
Ämne: Hem och konsument, Svenska
Tema: Jord till bord

Matdeckarna: Din önskematsedel

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig om svensk bra mat och hur man kan vara med och påverka i skolan.

Årskurs: 4-6
Ämne: Samhällskunskap, Svenska
Tema: Jord till bord

Potatisens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om potatisens väg från åkermarken till konsumenten.

Årskurs: F-3
Ämne: Svenska
Tema: Jord till bord


© 2019 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt