Jobba med Bonden i skolan

Tips och idéer för undervisningen

Varmt välkomna att använda Bonden i skolan! Här på vår web hittar ni aktuell fakta om det svenska jord och skogsbruket. Dessutom finns en unik databas med ca 80 färdiga lektioner och teman för årskurs F-6 + förskolan som direkt svarar upp mot målen i läroplanen.

Det finns massor av olika sätt använda vårt material. Här är några tips:

• Använd våra färdigkomponerade teman, som ni hittar genom att klicka på teman i fliken "temabank" här på den blå pedagogsidan. De flesta av våra teman är skapade till åk 4-6, men vi vet att många av er anpassar teman för både yngre och äldre.

• Välj lektioner efter ämne. Genom att klicka på ämne unde fliken temabank, kan ni hitta lektioner använda i specifika skolämnen.

• Utgå från faktasidan. På faktasidorna hittar ni fakta om vårt hållbara svenska jord- och skogsbruk. Vi berättar om våra djur och grödor, bondens arbete, hur man odlar, förklarar kretsloppet och fotosyntesen mm. Dessutom finns fakta om vår svenska mat (inklusive skolmaten), energi, skogen mm. Utifrån fakta kan ni själva skapa lektioner- det är bara fantatsin som sätter stopp för hur spännande och roligt det kan bli!

• Testa kunskapen med våra quiz. Efter att eleverna har jobbat med olika ämnen kan ni testa deras kunskap med våra quiz! Kan även vara roligt att som läxa låta barnen tävla mot sina föräldrar i quizet.

• Andvänd våra bilder! I designstudion kan eleverna själva sätta ihop ord och med våra teckande bilder. Men ni kan även använda våra andra bilder i elevernas arbete genom att spara ner dem på datorn, eller skriva ut dem och låta barnen klippa och klistra.

• Filmtajm! Vi vet att film är populärt och fyller därför på med ny film så ofta vi kan. Introducera lektioner med en gemensam filmstund, eller låt eleverna själva titta och välja från vårt filmgalleri.

• Lek och pyssla. I vårt fritidstema hittar ni förslag på pyssel, lekar och mellanmål. Passar perfekt att använda även under skoltid, eller på en temadag!

• Besök en gård! Att åka ut på ett studiebesök på en bondgård är helt fanastiskt! Under fliken "Träffa bonden" kan ni leta upp regionen där ni bor, för att få hjälp med bokning! Och har ni inte möjlighet att åka ut till en gård, kan ni be om att få en bonde till klassrummet istället!

• Fler frågor? Skicka elevernas (eller era egna frågor) till bondeniskolan@lrf.se så ska vi se till att ni får svar!