Julpimpa skolmatsalen

Skolmatsgurun Annika Unt tipsar

Nu är det dags för julbord på många skolor runt om i Sverige. Vi har därför tagit hjälp av Sveriges Skolmats-guru nr 1: Annika Unt. Med hjälp och inspiration av sitt nätverk av duktiga skolkockar där tex Carina Andersson från Tibro ingår, har Annika här sammanställt smarta tips på hur ni kan julpimpa skolmatsalen på ett kul och kretivt vis:

Eleverna går till samma restaurang året runt. Därför är det både bra och viktigt med lite omväxling i både maten och själva miljön. Det är härligt när det tydligt märks vilken årstid det är, precis som att vi kanske byter gardiner och prydnader hemma. Att fira advent vid blommiga sommargardiner ger inte riktigt rätt känsla, eller hur?

Våra jultraditioner omgärdas av många olika symboler från olika tidevarv och olika länder, där julbordet och julmaten är bland det viktigaste för många. Det kan dock vara bra att tänka på att inte alla firar den kristna julen. Men alla uppskattar nog en upppiffad restaurangmiljö som doftar välkomnande. Många skolor har snåla eller obefintliga budgetar för ”pynt”, så det gäller att vara uppfinningsrik med enkla och billiga medel. Handkraften som ska till finns på nära håll - skolan myllrar ju av kreativa individer.

Brukar du titta på inredaren och kocken Ernst Kirchsteigers julprogram på TV? Han har sagt att alla dekorationer till bord och servering ska vara ätbara eller i alla fall komma från naturen. Inga plasttomtar eller tingel-tangel alltså, utan frukt, rotsaker, grönsaker och naturmaterial. Leta utomhus, t ex kottar och vackra stora nakna kvistar att hänga juläpplen i. Spraya eventuellt grenar med silverfärg. Men var försiktig med jordbakterier, de ska ju inte tas in i matsalen. Istället för jordig mossa fungerar grönkål väldigt bra. Tänk över eventuella allergier, både julgran, citrus och doftande julblommor kan ge reaktioner hos allergiker.

När du väljer material så tänk hellre mycket av samma sak samlat än lite ”plotter” här och där. Skapa rejäla blickfång, som ropar jul!

Vilka dofter har julköket? Fundera igenom vilka dofter ni vill att era gäster ska mötas av. Glögg, pepparkaka, senap, kryddnejlika, skinka, svenska äpplen (de utländska doftar sällan) - det är några exempel.

Bjud in eleverna och pedagogerna till glöggstund med julpyssel! De har säkert många idéer om du lägger fram ätbart material.

Ätbart i granen

Har ni julgran vid restaurangen? Häng ätbara julgranskulor i den! T ex svenska små äpplen, päron, rödbetor, clementiner, fina små blad av rödkål, brysselkål, pepparkakshjärtan - eller baka dekorationer i vit eller färgad maräng. Trycker man fast ett fint änglabokmärke i mitten av en nästan färdigbakad maräng har man en fin granprydnad. Glöm inte att lägga en ögla under märket innan det klistrar fast, för upphängning.

äpple

Frostat fruktfat

För att göra ett fint fruktfat med låtsasfrost/snö på gör du på följande vis: Välj olika frukter som du tycker är fina. Mörka vinteräpplen är jättefina att använda om man bara vill använda en frukt, annars är det fritt fram att låta fantasin (och/eller plånboken) att bestämma. Gruppera allt på ett fat. Pensla alla ytor med äggvita, var noga så allt täcks. Strössla över ganska rikligt strösocker och kokosflingor, mer på något ställe, lite tunnare på annat. När det stelnat ser det ut som frost och snö.

fruktfat

Dekorera bordet med bondens grödor

Massor av svenska äpplen, ger färg och doft – lägg upp helt enkelt som de är eller med röda band runt.

Svensk grönkål som dekoration, fyller ut bra och kan läggas på fat, i vaser och skålar. Gör en julljusstake med grönkål i botten och fyra morötter som står i. Eller beställ en hel grönkålsstock och sätt i en kruka, bind en röd rosett runt. Istället för julgran!

Rotsaker har vackra och spännande former och färger, gruppera grönkålstäckta fat med t ex rotselleri, rödbetor, palsternackor, rödkål.  Gran- eller tallkvistar kan stickas emellan. Våga hålla det enkelt – det naturliga har en stor skönhet om man bara stannar upp och tittar noga.

dekorera

Baka ögongodis

Skådebröd –alltså bröd för att titta på, som ligger länge - är vackert och går att göra stora eller mindre beroende på plats att lägga dem på. Använd vanlig bröddeg och fundera på vilken form som passar i juletid. Kanske en gris, eller julklappspaket..? Gurkmeja istället för dyr saffran som gör degen gul. Baka formad som en kärve. Spenaten i degen gör det grönt – forma till band runt om kärven.
Pepparkakor i alla former – kanske finns det något speciellt kännetecken för just er skola som kan användas som form? Spritsa med vit, röd eller grön glasyr. Pepparkaksstugor med ljusslingor i, så det lyser i fönstren.

baka

Apelsinbonanza

Apelsiner är finfina för julstämningsskapande! Apelsiner med kryddnejlika kan hängas upp med röda band i fönster eller över serveringen, eller gruppera på fat. En enkel liten hög keramikkruka på varje bord, med en nejlikeapelsin som sticker upp, är fint och går snabbt att göra många av. Rött band runt krukan, limma inte så kan du använda krukorna även till andra högtider. Använd fantasin!

apelsinvas