Lär om traktorn

TEMA:

ÄMNE:

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om traktorn, en av bondens mest användbara maskiner.

Övningen börjar med att du berättar om traktorn med hjälp av Bonden i skolan. Sedan får barnen klippa ut och para ihop traktorer med samma färg.

Koppling till förskolans läroplan

Ur ”Förskolans uppdrag”
Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter.

Ur ”Utveckling och lärande”

Förskolan ska sträva efter att varje barn:

• utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
  • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
  • utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,
  • utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.
  • Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.

Aktivitet

Börja med att berätta om traktorn med hjälp av Bonden i skolan. Titta också på filmen Jordbrukets historia och ta reda på när man började använda traktorer. Låt sedan barnen klippa ut och para ihop traktorer med samma färg. Traktorerna klistras sedan in på åkern som följer med materialet.

Här kan du ladda ner och skriva ut materialet till övningen.

Länktips till övningen

Traktorn: http://www.bondeniskolan.se/bonden1/jordbrukets-maskiner/
Jordbrukets historia: http://www.bondeniskolan.se/film-och-foto/

Uppföljning

Gör en traktorbana i nedförslut ute på gården. Undersök vilken traktor som kan rulla längst.

Gårdens moderna maskiner

Lektionen syftar till att låta eleverna lära sig mer om vilka maskiner och redskap som är nödvändiga på en gård.

Ämne: Bild, Svenska, Teknik

Miljövänlig energi

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur svenska bönder kan producera miljövänlig energi och på vilken typ av gårdar detta sker.

Ämne: Fysik, Geografi, Teknik

Maskiner på gården

Syftet med övningen är att barnen får lära sig mer om maskiner och redskap som används på bondgården.

Bondens smarta redskap

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur olika uppfinningar har påverkat jordbruket och böndernas vardag.

Ämne: Bild, Historia, Samhällskunskap, Teknik

Innovationer för jordbruket

Lektionen syftar till att eleverna ska få träna sig på att utveckla idéer och att vara kreativa. ”Det går inte” existerar inte i den här övningen, tvä...

Ämne: Bild, Historia, Svenska, Teknik

Lär om skördetröskan

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om skördetröskan, en av bondens största maskiner.

Drönare - bondens nya vän

Syftet med övningarna är att uppmärksamma hur teknik, exempelvis drönare, kan skapa nya förutsättningar för både individen och samhället.

Drönare - bondens smarta kompis

”Grön plast” från skogen

Syftet med lektionen är att lära om skogen som en resurs för skapa ett mer hållbart samhälle.