Matdeckarna: Pimpa mjölkmaskinen

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om kor och genom sin kunskap skapa en bild för att designa framsidan på skolans mjölkmaskin.

I den här uppgiften får eleverna tänka efter vad de lärt sig om kon i en tankekarta. Tankekartan presenteras för klassen. Eleverna väljer sedan ett område och uttrycker det i en informativ bild. Bilden kan sedan användas som en dekoration på mjölkmaskinerna i matsalen.

Språkbruk

• Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Biologi
Natur och samhälle

• Djurs liv, samband och vilken betydelse detta har för jordbruk.

Bildframställning

• Framställning av berättande och informativa bilder.

• Formulera sig och kommunicera i tal och skrift (svenska).
  • Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (bild).
  • Undersöka och presentera ämnesområdet med bilder (bild).

• Börja med att samla fakta om mjölkkor.
  • Sammanfatta era fakta i en tankekarta.
  • Nu får ni skapa en bild som kan pryda mjölkmaskinen i matsalen.
  • Hämta inspiration och fantasi från er tankekarta.
  • Tips: använd Bonden i Skolans Designstudio
  • Gör också en utställning av era bilder i klassrummet.

Uppgift i skolan: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/gardens-djur1/6.-pimpa-mjolkmaskinen---uppgift-i-skolan.pdf

Länktips till lektionen

Här hittar du användbara material till lektionen.

Fakta om mjölkkor: http://www.bondeniskolan.se/djur1/kor1/
Film om mjölkbonden: http://www.bondeniskolan.sehttp://www.youtube.com/watch?v=jfaT4SjDLXQ

• Gör ett vernissage av era bilder och bjud på olika smoothies.
  • Arbeta gemensamt för att få möjlighet att pryda skolans mjölkmaskin med era alster.

Djurexperten

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om djuren som finns på svenska gårdar och vad djuren används till.

Ämne: Bild, Biologi, Svenska

Djuren och bonden

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur året ser ut, ur djurets och bondens perspektiv och se samband mellan dessa.

Ämne: Bild, Biologi, Svenska

Mode från gården

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om vad djuren ger till oss människor, förutom mat.

Ämne: Bild, Biologi, Slöjd, Svenska

Räkna med grisen

Syfte med lektionen är att eleven får lära sig hur stora liggbåsen är för svenska grisar i jämförelse med utländska grisars liggbås.

Ämne: Bild, Biologi, Matematik, Svenska

Matens väg till affären

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur det svenska köttet fraktas inom vårt land i jämförelse med om man köper utländskt kött.

Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Hem och konsument, Svenska

Matens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur stora skillnader det kan vara i hur långt kött fraktas till våra butiker.

Ämne: Geografi, Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse och ursprung.

Ämne: Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse. Eleverna får också hitta på en egen be...

Ämne: Svenska

Lär om hönan

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hönan som bland annat ger oss ägg –naturens bästa snabbmat.

Lär om grisen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om grisen, ett smart och snällt djur.

Lär om biet

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om biet, ett viktigt litet djur som ger oss den smaskiga och nyttiga honungen.

Lär om fåret

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om får som ger oss ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap.

Lär om hästen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hästen, ett av våra mest älskade djur.

Lär om mjölkkon

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om mjölkkon som bland annat ger oss mjölk, ost och smör.