Ärtor

Faktasida om ärtor


Ärt heter Pisum sativum på latin och tillhör familjen ärtväxterna. Det är oftast växtens frön man använder och arten delas upp i trädgårdsärt, som man kan äta, och fodergråärttill, som man gör djurfoder på.

Ärtor har åtminstone odlats sedan 5000-talet f.Kr i Främre Orienten och i Centraleuropa från 4000 f.Kr. I Sverige började man äta ärter under yngre stenåldern, då vi i norden övergick från att jaga till att börja odla. Men det var först under senare medeltid som odlingen av ärtor växte och antalet ärtåkrar blev fler.

Det finns väldigt många olika sorters ärtor. Till exempel sockerärt där man äter hela ärtbaljan innan fröna inuti mognar, spritärt som bjuder på gröna och gula kokärter och märgärt som är den största gruppen inom ärtor och som man framförallt konserverar och fryser ner. Sugersnap, eller sockersnap på svenska, är en nyare populär korsning mellan sockerärta och märgärta. Den är krispig, söt och perfekt att ha i sallad. Ärtortsorternas utseende varierar en del, märgärten har skrynkliga frön medan de övriga sorterna har glatta, nästan helt runda frön. Vissa sorter skördas gröna, medan till exempel gula ärtor, smakar som bäst när de skördas fullmogna och torra. 

Så odlas ärtor


Ärten är en ettårig ört som gillar att klänga på höjden och blir oftast 0,5 - 1,5 meter. Många sorter är klättrande och kan behöva stödjas med grenar, käppar eller liknande. I Sverige odlas mestadels gröna ärtor, som man sedan fryser och säljer hela året runt i butikernas frysdiskar. Det finns nästan ingen kommersiell odling av till exempel sockerärtor i Sverige, de odlas istället mest i våra hemträdgårdar.

Ärtsådden startar normalt i månadsskiftet mars/april och avslutas de första dagarna i juni. Ärtorna som odlas i riklig skala på stora fält är ganska låga och blir inte högre än 50-100 cm. De sås tätt så att de kan klänga och stödja på varandra. När ärtorna börjar mogna, i maj till augusti, skördas de med maskin och transporteras till fabriker. Läs mer

Ärtskörd

Visste du att…


  • Sverige exporterar mycket frysta ärtor till Tyskland, Italien och Spanien.

  • Det skördas ungefär 46 000 ton ärtor i Sverige varje år. 

  • Ärtsoppa på gula torkade ärtor äts enligt svensk tradition på torsdagar och är en kvarleva sedan vi var katoliker. På den tiden kombinerade man ärtsoppan med fläsk och festade till det lite extra innan den köttfria fredagen.

ärta

Vad blir det för mat?


Av ärtor kan man laga många smarriga rätter som ärtsoppa, av antingen gula torkade ärtor eller gröna ärtor. Flera typer av ärtor är goda att äta färska, till exempel sockerärtor och spritärtor. Gröna runda ärtor eller sockerärtor är också smaskiga som tillbehör till fisk och kött eller som en ingrediens i sallader.

Vad blir det för mat?

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt