Vårens primörer


Nu är våren här och majsolen värmer upp Sveriges kalla marker. Då är det även tid att skörda årets första primörer. Primörer kallas de där allra första grönsakerna och rotfrukterna som man kan skörda. Några av våra bästa primörer för vårsäsongen kan i södra Sverige komma smygandes redan i april. De grödorna som skördas tidigast är till exempel sparris och rabarber, och då äter man stjälkarna och skotten som dyker upp. 

Odla primörer


Med olika odlingstekniker går det också att få tidiga skördar av bland annat rädisor och sallat. Genom att odla dem i varmbänk växer de fort på ett par veckor och blir snabbt ätbara. När man odlar i varmbänk sår man fröna i en låda tillsammans med gödsel och lägger en glasskiva ovanpå, så att solen kan värma upp jorden.

Även morötter och potatis går att skörda tidigt om man sår grödorna i upphöjda bäddar ovanför den kalla jorden, på det viset ges växterna så mycket värme som möjligt. Ett annat odlingssätt är att blanda jorden med sand för att snabbare få jorden varm.

De första knippegrönsakerna som kommer under början av sommaren är också primörer. Då skördas till exempel lök och rödbetor. Förutom att äta dessa grönsaker är det även gott att knapra på den milda blasten, som är växternas gröna blad.

lök

Vad blir det för mat


Primörer smakar extra gott för att de är färska, milda och söta. Därför är de väldigt goda att äta råa, precis som de är utan någonting till.

Om man vill tillaga primörerna är det bra om det görs försiktigt på svag värme eller genom snabb upphettning följt av kylning (blanchering). Lång tillagningstid kan förstöra grönsakernas goda smak, många nyttiga vitaminer och även göra att grönsakerna tappar färgen.

potatis

Recept - Smoothie med rabarber och hallon


2 rabarberstjälkar

250 g frysta hallon

5 dl Mild Naturell Yoghurt

ca 5 dl Mjölk

Socker eller honung efter smak

Skala rabarberna och skär ner dem i slantar. Koka rabarber och hallon tills rabarberna är riktigt mjuka (utan att tillsätta vatten). Mixa och smaka av med lite socker eller honung och låt kallna. Blanda först med yoghurt och späd sedan med mjölk tills det blir så tjockt som du önskar.

rabarber

© 2022 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt