Halland

Fakta om regionen

Nästan hälften av all mark i Halland är täckt med skog, medan en tredjedel är jordbruksmark. Halland är ett viktigt jordbrukslän i Sverige. Klimatet i Halland är bra och därför odlar vi mycket grönsaker, potatis och spannmål, exempelvis korn, havre och vete. Det finns många trädgårdsföretag som ser till att det odlas grönsaker i länet och det finns många platser att besöka och bo på.

Bönderna här har många djur, framför allt kor men även grisar, får, höns och hästar. Allra viktigast är mjölkproduktionen. De halländska korna mjölkar mer än alla andra kor i Sverige och än i alla andra länder utom Israel och USA. Från en enda kossa får man cirka 10 ton mjölk varje år. Av mjölken gör vi bland annat smör, ost och grädde. I Halland finns två stora mejerier, Kvibille som gör ost och Arla i Falkenberg som gör keso.

Många halländska bönder föder upp grisar. Köttet används för bland annat tillverkning av cirka 300 000 julskinkor per år. Det är också vanligt med kycklingar, lamm och nötdjur som ger oss gott kött, och med hönor som värper ägg. Dessutom får vi fler och fler hästföretag i länet.

Om man åker inåt landet, bort från kusten, så finns det mycket skog. Hylte är den enda kommunen i länet som inte ligger vid havet och där är skogsbruket viktigast. I kommunen finns ett stort pappersbruk som gör tidningspapper av skogen. Man kan också göra plankor, möbler med mera.

Halland i siffror:

• Lantbruksföretag: Ca 3120 st
  • Kor (totalt): Drygt 88 300 st
  • Mjölkkor: Drygt 24 300 st
  • Trädgårdsföretag (som odlar bl.a. grönsaker): 125 st
  • Biodlare: 773 st
  • Bisamhällen: 3 865 st
  • Skogens storlek: Lika stor som 600 000 fotbollsplaner
  • Träd: 6 miljoner

Besöksgårdar Halland

Vill du lära dig mer om hur maten vi äter kommer till?
Nu finns chansen att besöka en bonde och se alla djur, maskiner och odlingar och annat som krävs för att exempelvis tillverka mjölken som hamnar i butikshyllan.
Ett besök på en gård ger värdefull kunskap, inte bara om livsmedelsproduktion och böndernas arbete utan om biologi, kemi, teknik, kulturhistoria, ekonomi med mera.

LRF Halland har besöksgårdar som gärna tar emot skolklasser och andra intresserade. Välkommen att kontakta oss!

Barn i Halland

Kontaktperson för Bonden i skolan i Halland:

Jennie Dannegren
jennie.dannegren@lrf.se