Jönköping

Fakta om regionen

Jönköping är ett stort jordbrukslän, speciellt produceras det mycket mjölk- och nötkött. Här bor många företagare som har djur på sin gård, odlar på sin åker och vårdar sin skog. Kor är vanliga, men här finns också många får och hästar. Jordbruksmarken använder vi för att odla olika grödor eller som bete till kor, får och hästar. Vi har också mycket skog att ta hand om som vi sedan använder för att bygga hus och möbler.

Korna från Jönköping fixar biffen på grillen och mjölken på bordet
Här finns över 26 000 mjölkkor som ser till att vi kan dricka mjölk till maten och ha grädde på tårtan. I Jönköping finns ett stort mejeri, Arla, som gör mjölk, filmjölk och grädde. Det finns också några småskaliga mejerier som gör både mjölk, glass och ost. Vi har också kor, som vi kallar köttdjur som inte ger oss nyttig mjölk utan istället ger oss gott kött vilket vi även får från våra grisar och lamm.

Fruktigt värre!
I Jönköpings län odlas mycket frukt. Det är faktiskt det nästa största fruktodlingslänet i Sverige. Här odlas äpplen, päron, plommon och jordgubbar. Många av frukterna odlas så att du kan äta dem direkt ur handen medan en del används för att bland annat göra saft, must och marmelad. Vi odlar inte bara frukt utan också grönsaker, potatis och spannmål såsom korn, havre och vete.

Besöksgårdar i Jönköping

Vill du lära dig mer om de gröna näringarna? Kanske besöka en bonde och se alla djur, maskiner odlingar och hur det går till innan mjölken hamnar i butiken? Det har du möjlighet att göra via besöksgårdar. Hit välkomnas skolklasser och andra intresserade grupper. Det svenska jord- och skogsbruket är ett levande läromedel och en fantastisk resurs.Vi i LRF Jönköpings län vill ge alla barn och ungdomar chansen att få möta den svenska bonden och ta del av livet på en gård, men också få en djupare förståelse för hur maten blir till och vad som krävs för att producera den på ett bra sätt.

Kontakta oss information om våra besöksgårdar.

josis

Kontakt i Jönköping