Praktikant på mjölkgården


Första dagen


Första dagen så visade gårdens bonde Christer mig de dagliga rutinerna på mjölkgården. Det var mjölkning, utfodring samt mycket städning. Hygien är viktigt, och det måste man komma ihåg när man går omkring på gården. Efter att man varit utomhus eller har varit och klafsat i kostallet så ska man helst skura av stövlarna. Detta är särskilt viktigt om man ska gå på kossornas foderbord. En massa baciller i fodret kan leda till att korna blir sjuka, och ingen gillar ju smuts i maten eller hur! Om ingen städade ladugården så hade nog bara flugorna trivts. Då kor producerar mycket mjölk så producerar dem ännu mer avföring. Att hålla ladugården rent är alltså högt prioriterat!

städa

Mjölkning i robot


På den här gården görs själva mjölkningen av två robotar. Helt på automatik! Robotens laser läser av kossans spenar för att kunna sätta mjölkkopparna rätt.Under mjölkningen ger en foderautomat skossan kraftfoder i en skål så att den är lugn och sysselsatt under mjölkningen.
I ena örat har alla mjölkkor ett chip som har sitt syfte att när kossan går in i mjölkningstallet så identifieras chipet och varje individuella ko hamnar i en stor databas. med olika statisk som, antal liter mjölk per kossa, medelvärden, avsparkningar ifrån maskinen och mycket mer. Allt det är viktig information för bonden!  
Det är otroligt coolt att se hur kossorna bara köar upp intill maskinen inför deras tur att bli mjölkad!

mjölkrobot

Joyride med korna!


Jag fick hjälpa till när Christer skulle släppa några av djuren på bete. Redigt kul att se när de släpps ut och få springa fritt! Först körde vi ut en bal (foder) som de kunde käka ute eftersom det fortfarande inte fanns tillräckligt med gräs.
Under själva släppet stod jag och Christers fru Malin längs med elstängslet för att mota iväg eventuella rymmare! Kossor som aldrig varit på bete förr ser inte alltid eltråden. Därför måste nya kor på bete ”lära sig” att tråden är där. Nu glömde jag ta bild, men annars skulle jag gjort det på den plastpåse vi satte i elstängslet. Syftet med påsen är att den förhoppningsvis kan hjälpa kossorna hitta stängslet med synen.

kor på bete

Kalvning


Kalvning! I filmen jag länkar till nedan har en ko nyss kalvat. Det gick snabbt och enkelt och vi behövde knappt hjälpa till. Man brukar säga att det är viktigt att den nyfödda kalven får i sig cirka en liter råmjölk tills en timma efter förlossningen. I videon kan ni se att mamman var något stressad och orolig under mjölkningen. Tillslut sparkade hon faktiskt av sig mjölkningsorganet. Det är viktigt att inte stressa kossan för mycket. I videon såg vi att hon nästan satte ner en av hennes klövar på kalven. Kalven är svag och har ett relativt skört skelett när den föds. Ett omedvetet litet stamp från den tunge mamman duger för att bryta kalvens ben. 
Länk till videon

kalvning

© 2021 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt