Tillbaka till Regional lantbruksfakta

Kalmar

Kalmar är ett mycket långsträckt län längs med Östersjön, som ger förutsättningar för olika former av att producera mat och livsmedel. Kalmar län har en lång historia av livsmedelsproduktion och vissa områden har man varit extra bra på bland annat kött och mjölkproduktion. Sveriges största slakteri finns här, och vi har också ett mejeri där de svenska klassikerna, Herrgård, Svecia, Präst och Greve ost, produceras.

Med endast 2,4 procent av landets befolkning står Kalmar län för 95 % av bönorna, en fjärdedel av kycklingen och mer än en tiondel av äggen, mjölken och nötköttet. Visste du att kycklingen du äter kan vara uppväxt på en gård nära dig. Många svenska kycklingbönder hittar du i detta län eftersom det finns slakteri och foderfabriker här. 

"Södra Ölands odlingslandskap" är ett av Unescos världsarv, och det är en plats där det finns någonting alldeles speciellt – något som inte finns någon annanstans i världen och på Öland är det de speciella radbyarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna som är så speciella att de blivit klassade som ett världsarv. Det finns lämningar som visar hur man har brukat jorden på Öland ända sen stenåldern.

Här finns det både bra jordar och varmt klimat med mycket sol, det gör att det går extra bra att odla olika grönsaker men även många specialprodukter, till exempel bruna bönor. På Öland finns det många betande djur, särskilt kor och man producerar mycket mjölk. Det finns faktiskt fler kor än människor på Öland. 

I Kalmar län finns det:

  • Sammanlagt omkring 146 400 nötkreatur (alltså både tjurar, kor och kalvar)
  • Ungefär 14 700 hästar
  • Cirka 34 400 får
  • Cirka 61 990 grisar
Artor