Tillbaka till Frukter och bär

Hallon

Hallon är supernyttiga och växter vilt som buske i nästan hela Sverige. Men vi har även odlat hallon sedan medeltiden. Då odlade man vildväxande sorter, men nu odlar vi olika korsningar av underarter. Röda hallon är vanligast, men det förekommer även gula sorter. 

Totalt skördas cirka 300 ton hallon per år i Sverige, vilket motsvarar cirka 30 g svenska hallon per person och år. Normalt mognar de första hallonen i mitten av juli - då är det bra om man plockar bären för att de inte ska gå till spillo. Omkring tio till femton hektar hallon odlas i tunnlar.

Hallon kan man mumsa i sig direkt eller använda till sylt och saft!

Hallon
Hallonfinger

Odla hallon

Hallon kan planteras både på hösten och på våren och det finns en mängd olika sorter att välja bland. Trädgårdshallon börjar mogna redan i juli, och fortsätter sedan att ge bär in i augusti. Vill man ha hallon under en lång period kan man även plantera några hösthallonbuskar som skördas från september ända till den första frosten. Sommarhallen har lite sötare och friskare smak än sorter av hösthallon, som har en fyllig smak och härlig fruktighet. 

Många hallonsorter är höga och behöver bindas upp. Det gör man genom att slå ner stolpar i marken och spänna trådar mellan stolparna där man binder fast skotten. Numera odlas hallon även i plasttunnlar där de trivs väldigt bra. Tunnlarna innebär att det blir en större skörd och att bären mognar tidigare.

Hallonfinger

Olika hallonsorter

Den vanligaste sorten som odlas för försäljning är Glen Ample, som är lätt att odla. Bären är fasta och ovanligt stora. De håller sig bra i kartonger ända tills de hamnar i munnen. En annan sort är Algonquin, som är lättodlad och kan odlas i stort sett hela landet. Bären är välformade och har en vacker färg.

I trädgårdar är Mormorshallon mycket populära. Bären klarar inte att packas i lådor till affärer men de är fina och goda att ha i sin trädgård för eget bruk. Bären är runda och små och smakar gott! 

Hallon

Vad blir det för mat?

Färska hallon smakar ljuvligt som de är direkt från busken. De är också goda att ha på morgonfilen, i smoothies och som dekoration på tårtor och andra bakverk. Hallon passar utmärkt att göra sylt och saft av.

Färska hallon förvarar du bäst svalt, i kylskåp. 

Hallonask

Visste du att...

- Hallon behöver inte och ska inte sköljas - de blir mosiga av vattnet. 

- Hallon är supernyttigt! De innehåller mycket fibrer, mineraler och antioxidanter vilka ha positiva hälsoeffekter.