Tillbaka till Frukter och bär

Päron

Svenska päron smakar inte bara ljuvligt – de har en fantastisk doft också! I Sverige odlas päron främst i skåne där klimatet är mest gynnsamt med varmare höstar. Totalt skördas 22 000 ton frukt i landet varav 10 procent är päron (att jämföra med äpple på 85%). Den svenska säsongen för päron är relativt kort under hösten, från september till november beroende på sort. Skörden är också relativt liten vilket gör våra svenska päron till en raritet. 
 
Päronet är nära släkt med äppet och finns i många olika sorter, de vanligaste i svensk odling heter Alexander Lukas, Carola, Clara Fries, Conference och Herzogin Elsa. För närvarande finns det dock tusentals olika sorter av päron världen över. Päronet ingår i familjen rosväxter, hit hör även andra vanliga frukter och bär, exempelvis jordgubbe, hallon, plommon, persika och körsbär. Även andra växter på buskar och träd, som rosor, rönn och fjällsippa.  

Päron 2
Päron 1

Odla päron

Att odla och beskära päronträd kräver några grundläggande steg för att säkerställa en hälsosam tillväxt och en god skörd. Här är några generella riktlinjer för att odla och beskära päronträd: 

  1. Placering och mark:
  • Päronträd trivs bäst i väldränerad, näringsrik jord.  
  • Välj en plats med fullt solsken för att främja optimal tillväxt och fruktproduktion. 
  1. Plantering:
  • Plantera päronträdet på våren eller hösten. 
  • Gräv ett hål som är större än rotsystemet och placera trädet i mitten. Fyll sedan hålet med jord och vattna ordentligt. 
  1. Bevattning:
  • Håll jorden fuktig, särskilt under torra perioder. Vattenbehovet varierar beroende på väder och markförhållanden. 
  1. Beskärning:
  • Päronträd kan beskäras för att forma dem, främja luftcirkulation, och underlätta skötseln. Beskärning bör helst utföras under vinterdvala när trädet är vilande. 
  • Ta bort döda, sjuka eller skadade grenar för att främja hälsosam tillväxt. 
  • Forma trädet genom att skära bort oönskade grenar som växer inåt eller korsar varandra. 
  • Skapa en öppen krondesign för att underlätta solljusets penetration och luftcirkulation. 
  1. Gödsling:
  • Gödsla trädet på våren med en balanserad gödsel, och undvik övergödsling, vilket kan leda till överdriven skottillväxt på bekostnad av fruktproduktion. 
  1. Skydd mot skadedjur och sjukdomar:
  • Inspektera regelbundet trädet för skadedjur och sjukdomar. Använd lämpliga bekämpningsmedel om det behövs. 
  1. Skörd:
  • Plocka päron när de är mogna men fortfarande fasta. Päron mognar inte på trädet utan efter att de har plockats. 
     

Kom ihåg att dessa riktlinjer är generella och kan variera beroende på päronsort och lokala förhållanden.

Päron 3

Schyssta päron

I Sverige försöker vi ha så naturlig odling som möjligt. Ofta låter man andra insekter, så kallade "naturliga fiender", bekämpa skadedjur. Ibland måste man spruta med växtskyddsmedel även här för att skydda mot skadedjur och sjukdomar, men det får bara ske om det verkligen behövs och då ska det finnas papper på det. 
 
Om möjligt, försök köpa päron som är lokalproducerade och i säsong. Lokala produkter har ofta bättre smak eftersom de inte har transporterats långa sträckor. 
 
Du kan också överväga att köpa ekologiska päron om det är möjligt och om du prioriterar produkter som odlas utan användning av kemikalier.

Päron 4

Vad blir det för mat?

Päron är en fiberrik frukt och mogna päron är mjuka och saftiga och är gott till efterrätter och i mat. Några efterrättsfavoriter är päronmarmelad, päronpaj och päronkaka. Många använder även frukten i sallad, till saft och som för att göra kräm. 
 
Päron som ska stekas, grillas eller kokas in i kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd kvar, de ska alltså inte vara helt mogna. Ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen.  
 
Päron kan behöva lagras på rätt sätt för att behålla sin kvalitet. Förvara dem i rumstemperatur tills de mognar, och därefter kan du förvara dem i kylskåp för att sakta ner mognadsprocessen.

Päron 1

Visste du att...

- I den antika grekiska berättelsen om Homeros Odyssey nämns päronet som en gudarnas gåva. 

- Kineserna började odla päron för mer än 3200 år sedan. 

- Päron verkar i allmänhet sötare än äpplen, även om deras sockerhalt är lägre. 

- Löven på en gren av ett päronträd växer i en strikt ordning, på ett visst avstånd från varandra och bibehåller en lutning i förhållande till varandra på 135 grader. Så päron får maximalt med ljus och fukt.