Tillbaka till Grönsaker

Ärtor

Ärt heter Pisum sativum på latin och tillhör familjen ärtväxterna. Det är oftast växtens frön man använder och arten delas upp i trädgårdsärt, som man kan äta, och fodergråärt, som man gör djurfoder på.

Ärtor har åtminstone odlats sedan 5000-talet f.Kr i Främre Orienten och i Centraleuropa från 4000 f.Kr. I Sverige började man äta ärter under yngre stenåldern, då vi i norden övergick från att jaga till att börja odla. Men det var först under senare medeltid som odlingen av ärtor växte och antalet ärtåkrar blev fler.

Det finns väldigt många olika sorters ärtor. Till exempel sockerärt där man äter hela ärtbaljan innan fröna inuti mognar, spritärt som bjuder på gröna och gula kokärter och märgärt som är den största gruppen inom ärtor och som man framförallt konserverar och fryser ner. Sugersnap, eller sockersnap på svenska, är en nyare populär korsning mellan sockerärta och märgärta. Den är krispig, söt och perfekt att ha i sallad. Ärtortsorternas utseende varierar en del, märgärten har skrynkliga frön medan de övriga sorterna har glatta, nästan helt runda frön. Vissa sorter skördas gröna, medan till exempel gula ärtor, smakar som bäst när de skördas fullmogna och torra. 

Artor
Arter

Odla ärtor

Ärten är en ettårig ört som gillar att klänga på höjden och blir oftast 0,5 - 1,5 meter. Många sorter är klättrande och kan behöva stödjas med grenar, käppar eller liknande. I Sverige odlas mestadels gröna ärtor, som man sedan fryser och säljer hela året runt i butikernas frysdiskar. Det finns nästan ingen kommersiell odling av till exempel sockerärtor i Sverige, de odlas istället mest i våra hemträdgårdar.

Ärtsådden startar normalt i månadsskiftet mars/april och avslutas de första dagarna i juni. Ärtorna som odlas i riklig skala på stora fält är ganska låga och blir inte högre än 50-100 cm. De sås tätt så att de kan klänga och stödja på varandra. När ärtorna börjar mogna, i maj till augusti, skördas de med maskin och transporteras till fabriker.

På fabriken skiljs de runda ärtorna från ärtbaljan som de vuxit i och vägs. Bonden får nämligen betalt efter hur mycket ärtorna väger. De överflödiga ärtbaljorna används sedan till djurfoder eller som energi till biogas. Därefter tvättas ärtorna noggrant, sorteras i tre storlekar och kokas på 98˚C. Kokningen måste gå snabbt för att inte ärtorna ska tappa färgen. Sedan kyler man ärtorna, fryser ner dem till -18 ˚C och paketerar dem i påsar som tillslut skickas till butiker, restauranger eller storkök.

Artor Pa Tallrik

Vad blir det för mat?

Av ärtor kan man laga många smarriga rätter som ärtsoppa, av antingen gula torkade ärtor eller gröna ärtor. Flera typer av ärtor är goda att äta färska, till exempel sockerärtor och spritärtor. Gröna runda ärtor eller sockerärtor är också smaskiga som tillbehör till fisk och kött eller som en ingrediens i sallader.

Artor2

Visste du att..

  • Sverige exporterar mycket frysta ärtor till Tyskland, Italien och Spanien.

  • Det skördas ungefär 46 000 ton ärtor i Sverige varje år. 

  • Ärtsoppa på gula torkade ärtor äts enligt svensk tradition på torsdagar och är en kvarleva sedan vi var katoliker. På den tiden kombinerade man ärtsoppan med fläsk och festade till det lite extra innan den köttfria fredagen.