Tillbaka till Grönsaker

Tomat

Idag finns det en mängd olika sorters tomater i affärerna. Allt från stora bifftomater till avlånga plommontomater och små körsbärstomater. Färgerna skiftar från gul, orange och rött till grönt. Släktet tomater består av sju arter som alla härstammar från Sydamerika. Med undantag av frukterna är växterna giftiga.

Tomater odlas i stor skala över större delen av världen, men eftersom de inte tål kyla krävs odling i växthus här i Sverige. I Sverige odlar vi 17 000 ton tomater i växthus, och de allra flesta använder förnyelsebar energi.

Det finns två huvudtyper av tomater: vanlig tomat och busktomat. Och inom varje typ finns det mängder av olika sorter med varierande smak, färg och form.

Tomater
Tomatplanta

Odla tomater

Tomaten behöver en solig, varm och skyddad växtplats för att växa bra, och därför funkar det bäst i växthus. Liksom gurkan gillar tomaten vatten och vill absolut inte torka ut. Den behöver också näring i form av gödsel.
I takt med att tomaterna mognar och får sin tilltänkta färg skördar man dem.  

Tomater Olika Farger

Vad blir det för mat?

Tomaterna är goda att äta råa i sallader. De är också smaskiga att ha i soppor, grytor, till puré, ketchup och juice. Gröna omogna tomater kan syltas eller läggas in i ättikslag, de blir då goda till kötträtter. Röda mogna tomater har kort hållbarhet och är ömtåliga.

Visste du att...

- Tomten heter pomodoro på Italienska, det betyder guldäpple. Aztekernas namn på tomaten är ”tomatl” som betyder svällande frukt. 

- Mogna tomater smakar mest när de är rumsvarma.

- Tomaten har sitt ursprung i Peru i Sydamerika. Spanjorerna tog dem med sig till Europa på 1500-talet.