Syfte
Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om svenska torrvarors ursprung och användningsområde.
Genomförande
I den här övningen börjar eleverna med en hemuppgift där de söker efter svenska torrvaror i skafferiet. I skolan får eleverna arbeta vidare och fundera över från vilka växter de olika varorna kommer och hur de kan användas. Övningen avslutas med att eleverna får fördjupa sig i några recept som de själva väljer.
Centralt innehåll
Hem- och konsumentkunskap
Miljö och livsstil
- Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
Mat, måltider och hälsa
- Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.
Svenska
Läsa och skriva
- Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
- Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
Bild
Bildframställning
- Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
Förmågor som tränas
- Planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang (hem- och konsumentkunskap).
- Formulera sig och kommunicera i tal och skrift (svenska).
- Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (bild).
Elevuppgifter
Hemuppgift
- Undersök skafferiet hemma och leta efter svenska torrvaror.
- Försök att hitta fem olika exempel.
- Rita av förpackningarna du valt och skriv vilka de är.
Packa ner ditt arbete i väskan och ta med till skolan.
Uppgift i skolan
Nu får du arbeta vidare med din hemuppgift om de svenska torrvaror som du hittade i skafferiet.
- Från vilka växter kommer dina varor?
- Ge exempel på maträtter eller livsmedel där dina varor används. Försök komma på fem exempel.
Fördjupning
- Välj en av dina maträtter och leta efter recept på hur man tillagar denna.
- Skriv av receptet och samla i din egna receptbok.
- Ändra gärna i receptet och lägg till dina egna favoritkryddor och smaker.
- Skriv en liten text om varför du gillar just detta recept.
Ladda ner elevuppgifter
Här hittar du uppgifterna till lektionen i PDF-format. Du kan välja att skriva ut eller låta eleverna arbeta digitalt i PDF:erna.
Hemuppgift: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/1.-i-skafferiet-fran-svenska-akrar---hemuppgift.pdf
Uppgift i skolan: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/1.-i-skafferiet-fran-svenska-akrar---uppgift-i-skolan.pdf
Fördjupning: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/jord-till-bord/1.-i-skafferiet-fran-svenska-akrar---fordjupning.pdf
Länktips till aktiviteten
Här hittar du användbara material till lektionen.
Fakta om spannmål: http://www.bondeniskolan.se/vaxter1/spannmal/
Testa dina kunskaper: http://www.bondeniskolan.se/quiz/
Uppföljning och utvärdering
- Ta reda på hur man gör vetemjöl och berätta vad du skulle behöva för att kunna göra eget mjöl hemma?
- Hur tror du att man gjorde förr i tiden när man gjorde mjöl?
- Prata om vad ni har lärt er under uppdraget.