Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om klimatsmarta val och olika djurs påverkan på klimatet.
I denna övning får eleverna göra en presentation om svenskt nötkött, griskött och svensk kyckling utifrån ett klimatsmart perspektiv. I fördjupningen får eleverna göra en analys av skillnader och likheter mellan "klimatsmart mat" och mat som är "smart, schysst och säker".
Geografi
Miljö, människor och hållbarhetsfrågor
Hem- och konsumentkunskap
Miljö och livsstil
Svenska
Informationssökning och källkritik
Uppgift i skolan
Det finns många tips på vad vi som konsumenter kan göra för att äta mer klimatsmart, exempelvis att välja mat efter säsong, att inte slänga mat, att äta närproducerat och ta cykeln till butiken.
Att minska mängden kött som vi äter förs ofta på tal när vi pratar om klimatsmart mat, men att välja rätt kött, var och hur köttet är producerat har också stor betydelse för att göra klimatsmarta val.
Läs på bondeniskolan.se om klimatsmart mat och gör en presentation om svenskt lammkött, nötkött, griskött och svensk kyckling utifrån ett klimatsmarta val.
Fördjupning
Organisationen LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) satsar på mat som är schysst, säker och smart.
Analys
Hemuppgift
Här hittar du uppgifterna till lektionen i PDF-format. Du kan välja att skriva ut eller låta eleverna arbeta digitalt i PDF:erna.
Här hittar du användbara material till lektionen.
Prata om vad det innebär att äta smart och vad ni har lärt er under uppdraget.