Lär om fåret

ÄMNE:

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om får som ger oss ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap.

Övningen börjar med att barnen ser en kort animerad film om fåret Freddy. Sedan får barnen arbeta med att fantisera om vad ett lamm tänker och känner utifrån bilden som hör till övningen.

Kopplat till förskolans läroplan

Ur ”Förskolans uppdrag”

Lek är grunden för utveckling, lärande och välbefinnande

För barn är det lek i sig som är viktigt. I lek får barnen möjlighet att imitera, fantisera och bearbeta intryck. På så sätt kan de bilda sig en uppfattning om sig själva och andra människor. Lek stimulerar fantasi och inlevelse. Lek kan också utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att tänka i bilder och symboler.

Övningen har tagits fram för att möta de krav som förskolan arbetar utefter. I läroplan för förskolan (Lpfö 18) står bland annat att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

• nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.

Aktivitet

Börja med att se filmen om fåret Freddy tillsammans med barnen. Pausa filmen ofta och prata med barnen, svara på deras frågor och lyssna på deras funderingar. Avsluta med att skriva ut materialet och låt barnen fundera på vad lammet tänker och känner. Vad säger lammet? Låt barnen berätta om sina idéer om lammets känslor och rita i tankebubblan.

Här kan du ladda ner och skriva ut materialet till övningen.

Länktips till övningen

Mer information och bilder hittar du på sidan om får och lamm. Titta också på filmen "Hemma hos fårbonden".

Får och lamm: http://www.bondeniskolan.se/djur1/far-och-lamm1/
Hemma hos fårbonden: http://www.bondeniskolan.se/film-och-foto/

Uppföljning

Sjung olika varianter av visan Bä bä vita lamm och gör rörelser till.

Svarta lamm
Bä, bä, svarta lamm, har du någon svans?
Ja, ja, kära barn den sitter bak nånstans.
Ögon har jag två och öron likaså
Och bu, bu, bu, bu, en mun att spela på.

Sök också upp Mora träsks version på Youtube.

Djurexperten

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om djuren som finns på svenska gårdar och vad djuren används till.

Djuren och bonden

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur året ser ut, ur djurets och bondens perspektiv och se samband mellan dessa.

Mode från gården

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om vad djuren ger till oss människor, förutom mat.

Ämne: Bild, Biologi, Slöjd, Svenska

Räkna med grisen

Syfte med lektionen är att eleven får lära sig hur stora liggbåsen är för svenska grisar i jämförelse med utländska grisars liggbås.

Ämne: Bild, Biologi, Matematik, Svenska

Matens väg till affären

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur det svenska köttet fraktas inom vårt land i jämförelse med om man köper utländskt kött.

Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Hem och konsument, Svenska

Matdeckarna: Pimpa mjölkmaskinen

Syftet med lektionen är att eleverna får sammanfatta det som de har lärt sig om kor i en bilduppgift.

Matens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur stora skillnader det kan vara i hur långt kött fraktas till våra butiker.

Ämne: Geografi, Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse och ursprung.

Ämne: Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse. Eleverna får också hitta på en egen be...

Ämne: Svenska

Lär om hönan

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hönan som bland annat ger oss ägg –naturens bästa snabbmat.

Lär om grisen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om grisen, ett smart och snällt djur.

Lär om biet

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om biet, ett viktigt litet djur som ger oss den smaskiga och nyttiga honungen.

Lär om hästen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hästen, ett av våra mest älskade djur.

Lär om mjölkkon

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om mjölkkon som bland annat ger oss mjölk, ost och smör.