Lär om vete

ÄMNE:

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om vete som är ett av de vanligaste sädesslagen i Sverige.

Berätta om vete med hjälp av Bonden i skolan. Sedan får barnen titta på och försöka namnge ingredienserna som man behöver för att göra pannkakor.

Koppling till förskolans läroplan

Ur ”Förskolans uppdrag”

Lek är grunden för utveckling, lärande och välbefinnande

För barn är det lek i sig som är viktigt. I lek får barnen möjlighet att imitera, fantisera och bearbeta intryck. På så sätt kan de bilda sig en uppfattning om sig själva och andra människor. Lek stimulerar fantasi och inlevelse. Lek kan också utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att tänka i bilder och symboler.

Övningen har tagits fram för att möta de krav som förskolan arbetar utefter. I läroplan för förskolan (Lpfö 18) står bland annat att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

• nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
  • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.

Aktivitet

Börja med att berätta om vete med hjälp av Bonden i skolan. Låt sedan barnen få titta på, och namnge, ingredienserna som man behöver för att göra pannkakor.

Prata om:

• Vad behöver man mer för att göra pannkakor?
  • Vad kan man servera till pannkakor som är nyttigt?

Här kan du ladda ner och skriva ut materialet till övningen.

Länktips till övningen

Spannmål: http://www.bondeniskolan.se/vaxter1/spannmal/

Uppföljning

Gör trolldeg av vetemjöl eller baka vetebullar tillsammans.

Recept på trolldeg:
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
Karamellfärg (valfritt)

Knåda ihop allt till en smidig deg. De färdiga figurerna kan torkas i ugn i 100 grader under en timme. Låt dem stå över natten.

Säsongen styr

Syftet med lektionen är att eleverna får arbeta med och lära sig mer om hur de olika årstiderna påverkar vad och när svenska bönder kan odla.

Ämne: Bild, Geografi, Svenska

Växter och fotosyntes

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om växternas livscykel och fotosyntesens betydelse för växternas liv.

Ämne: Biologi, Kemi, Svenska

Växer i Sverige

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om svenska jordbruksprodukter och hur man kan gruppera växter från jordbruket i olika arter.

Ämne: Biologi, Svenska

Sysslor på åkern

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur bonden sköter sina åkrar och odlingar.

Ämne: Biologi, Svenska

Matdeckarna: Så funkar komposten

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om varför det är bra att kompostera och hur en kompost fungerar.

Ämne: Biologi, Hem och konsument, Svenska

Matdeckarna: Kompostera mera

Ämne: Bild, Hem och konsument, Svenska

Lär om potatis

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om potatis, en av världens mest populära råvaror, även en av de nyttigaste.