Matens väg

F-3

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur stora skillnader det kan vara i hur långt kött fraktas till våra butiker.

I den här uppgiften får eleverna välja en köttprodukt som kommer från svenska gårdar. Eleverna får undersöka hur varan har fraktats från gården till en svensk affär. Eleverna gör sedan en jämförelse i färdväg mellan den svenska matvaran och en som är producerad på Irland. Övningen avslutas med att eleverna skriver en text om vad de har kommit fram till.

Informationssökning och källkritik

• Informationssökning i böcker, tidskrifter och webbsidor för barn.

Läsa och skriva

• Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
  • Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Geografi
Att leva i världen

• Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om matvaror.

• Formulera sig och kommunicera i tal och skrift (svenska).
  • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker. (Geografi)
  • värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling. (Geografi)

• Börja med att välja en svensk köttprodukt och ta reda på varans väg från gård till affär.
  • Gör sedan en jämförelse med en likadan vara som fraktas från Irland till en svensk affär.
  • Rita in de olika färdvägarna på kartan.
  • Vilka nackdelar kan det finnas med en lång färdväg?

• Ta reda på hur mycket den svenska matvaran kostar och hur mycket den irländska matvaran kostar i en butik.
  • Vilken vara är dyrast?
  • Vad tror ni att skillnaden i pris beror på?
  • Avsluta med att skriva en text som talar om vad du har kommit fram till.

Hemuppgift

• Undersök kylen hemma och ta reda på varifrån maten kommer och ge fyra exempel.
  • Diskutera med dina föräldrar om fördelar med att handla svensk mat istället för mat från andra länder.

Uppgift i skolan: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/gardens-djur1/5.-matens-vag-f-3---uppgift-i-skolan.pdf
Fördjupning: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/gardens-djur1/5.-matens-vag-f-3---fordjupning.pdf
Hemuppgift: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/gardens-djur1/5.-matens-vag-f-3---hemuppgift.pdf

Länktips till lektionen

Här hittar du användbara material till lektionen.

Fakta om svensk mat: http://www.bondeniskolan.se/bonden1/smart-mat/

Diskutera vad ni har kommit fram till under övningen.

Djurexperten

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om djuren som finns på svenska gårdar och vad djuren används till.

Djuren och bonden

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur året ser ut, ur djurets och bondens perspektiv och se samband mellan dessa.

Mode från gården

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om vad djuren ger till oss människor, förutom mat.

Ämne: Bild, Biologi, Slöjd, Svenska

Räkna med grisen

Syfte med lektionen är att eleven får lära sig hur stora liggbåsen är för svenska grisar i jämförelse med utländska grisars liggbås.

Ämne: Bild, Biologi, Matematik, Svenska

Matens väg till affären

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur det svenska köttet fraktas inom vårt land i jämförelse med om man köper utländskt kött.

Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Hem och konsument, Svenska

Matdeckarna: Pimpa mjölkmaskinen

Syftet med lektionen är att eleverna får sammanfatta det som de har lärt sig om kor i en bilduppgift.

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse och ursprung.

Ämne: Svenska

Ordspråk på gården

Syftet med lektionen är att eleverna får bekanta sig med ett antal ordspråk och reflektera över dess betydelse. Eleverna får också hitta på en egen be...

Ämne: Svenska

Lär om hönan

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hönan som bland annat ger oss ägg –naturens bästa snabbmat.

Lär om grisen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om grisen, ett smart och snällt djur.

Lär om biet

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om biet, ett viktigt litet djur som ger oss den smaskiga och nyttiga honungen.

Lär om fåret

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om får som ger oss ull, skinn, kött, mjölk och inte minst ett fantastiskt öppet landskap.

Lär om hästen

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om hästen, ett av våra mest älskade djur.

Lär om mjölkkon

Syftet med övningen är att barnen får lära sig om mjölkkon som bland annat ger oss mjölk, ost och smör.