Pannkakor till hela skolan

Syfte


Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig att omvandla enheter. 

Genomförande


Uppgiften börjar med att eleverna får leta upp ett recept på pannkakor. Senare får de arbeta med att omvandla receptet för att det ska räcka till hela skolan. I uppgiften ställs eleverna inför flera matematiska utmaningar med att omvandla, anpassa enheter, uppskatta vikt och beräkna kostnad.

Centralt innehåll


Hem- och konsumentkunskap
Mat, måltider och hälsa

  • Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.

Svenska
Tala, lyssna och samtala

  • Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Matematik
Taluppfattning och tals användning

  • Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Problemlösning

  • Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

Förmågor som tränas


  • Planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang (hem- och konsumentkunskap).
  • Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder (matematik).

Elevuppgifter


Hemuppgift
Din hemuppgift är att leta upp receptet på dina favoritpannkakor. Kanske är det din mormors recept som ni har liggandes på ett speciellt ställe eller receptet på den öronmärkta sidan i en kokbok.

  • Skriv av receptet och var väldigt noga med hur måtten för de olika ingredienserna är angivna samt hur många personer receptet är skrivet för.
  • Packa ner ditt arbete i väskan och ta med till skolan.

Uppgift i skolan
Nu får du arbeta vidare med hemuppgiften där du letade upp receptet på dina favoritpannkakor. Din uppgift är att omvandla receptet på pannkakor för att kunna laga lunch till hela skolan.

  • Vilken information behöver du för att kunna lösa uppgiften?
  • Vilken metod kommer du använda för att lösa uppgiften och vilka enheter kommer du använda i det nya recept?
  • Omvandla recptet.

När du har omvandlat receptet kan du arbeta vidare med följande frågor:

  • Förmodligen behöver du ganska stora mängder mjölk och mjöl. Räkna ut hur mycket all mjölk och mjöl väger tillsammans.
  • Hur många klasskompisar skulle du behöva till hjälp för att bära alla ingredienser från butiken till skolan?
  • Beräkna hur mycket det kostar att köpa in alla ingredienser om du skulle handla i din lokala mataffär och vad kostnaden per person skulle bli?

Fördjupning
Undersök hur mycket skolmaten kostar per person i din skola och jämför med kostnaden för ditt recept.

  • Vilka tillbehör skulle du vilja ha till dina pannkakor och hur skulle de påverka priset?
  • Hur lång tid skulle det ta för din klass att laga pannkakor till lunch åt hela skolan?

Ladda ner elevuppgifter


Här hittar du uppgifterna till lektionen i PDF-format. Du kan välja att skriva ut eller låta eleverna arbeta digitalt i PDF:erna.

Hemuppgift: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/hage-till-mage/4.-pannkakor-till-hela-skolan---hemuppgift.pdf
Uppgift i skolan: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/hage-till-mage/4.-pannkakor-till-hela-skolan---uppgift-i-skolan.pdf
Fördjupning: http://www.bondeniskolan.se/globalassets/for-larare/teman/hage-till-mage/4.-pannkakor-till-hela-skolan---fordjupning.pdf

Länktips till lektionen


Användbara material till lektionen.

Fakta om spannmål: http://www.bondeniskolan.se/vaxter1/spannmal/
Fakta om värphöns: http://www.bondeniskolan.se/djur1/fjaderfa/varphons/
Fakta om mjölkkor: http://www.bondeniskolan.se/djur1/kor1/
Film om måltiden: http://www.bondeniskolan.sehttps://www.youtube.com/watch?v=7F6UvFsWvkg&list=PLSqS7wOa1fhrJEXja_4o5QwSL4IUAhmUj
Testa dina kunskaper: http://www.bondeniskolan.se/quiz/

Uppföljning och utvärdering


Prata om vad ni har lärt er under uppdraget.


Lektioner med samma tema

I kylen från hagen

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om svenska kött- och mejeriprodukters ursprung och användning.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Hem och konsument, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Kretsloppet

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om kretsloppet och hur olika delar är beroende av varandra från hagen till staden.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Biologi, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Mjölkens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mjölkens ursprung och vägen från bondgården till affären.

Årskurs: 4-6
Ämne: Hem och konsument, Historia, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Matdeckarna: Kampanj för smart skolmat

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig hur man kan vara med och påverka i skolan och att alla kan påverka miljön genom de val vi gör som ko...

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Samhällskunskap, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

I skafferiet från svenska åkrar

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om svenska torrvarors ursprung och användningsområde.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Hem och konsument, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Växthuset

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur växthus fungerar och hur växthus används för att producera våra livsmedel.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Slöjd, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Knöl till mos

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om potatisens ursprung och vägen från åkermarken till konsumenten.

Årskurs: 4-6
Ämne: Hem och konsument, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Labba med scones

Syftet med lektionen är att eleverna får genomföra en enklare laboration och lära sig mer om några vanliga ingredienser i bakning.

Årskurs: 4-6
Ämne: Fysik, Hem och konsument, Kemi, Matematik
Tema: Var kommer maten ifrån?

Matdeckarna: Din önskematsedel

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig om svensk bra mat och hur man kan vara med och påverka i skolan.

Årskurs: 4-6
Ämne: Samhällskunskap, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Matens väg till affären

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur det svenska köttet fraktas inom vårt land i jämförelse med om man köper utländskt kött.

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Hem och konsument, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Sverigeresan

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om mat från olika landskap och hur Sveriges sträckning från norr till söder påverkar vad som odl...

Årskurs: 4-6
Ämne: Bild, Geografi, Hem och konsument
Tema: Var kommer maten ifrån?

Matens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om hur stora skillnader det kan vara i hur långt kött fraktas till våra butiker.

Årskurs: F-3
Ämne: Geografi, Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Potatisens väg

Syftet med lektionen är att eleverna får lära sig mer om potatisens väg från åkermarken till konsumenten.

Årskurs: F-3
Ämne: Svenska
Tema: Var kommer maten ifrån?

Matens resa

Syftet med övningen är att barnen ska lära sig mer om matens kretslopp och matens resa genom stad och land.

Årskurs: Förskola
Ämne: Förskola
Tema: Var kommer maten ifrån?

Mjölk från svenska gårdar

Syftet med övningen är att barnen får lära sig mer om kor och mjölk samt andra mejeriprodukter.

Årskurs: Förskola
Ämne: Förskola
Tema: Var kommer maten ifrån?


© 2021 LRF - Sveriges Bönder Skolkontakt